DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
Hasan Suiçmez
Hasan Suiçmez
Giriş Tarihi : 03-04-2017 12:47

Pazarcık Üvey Evlat Mı?

22 Nisan 2017 tarihinde; “Trabzon Turizm Haftası” Araklı Pazarcık’ta kutlanacak. 1992 yılında birinci derecede turizm alanı ilan edilen Pazarcık’ta şimdiye kadar, kayda değer bir çalışmanın olmadığını yakınen biliyoruz! Bölge civarındaki köylerde yaşayan vatandaşlarımız bu ilgisizlikten oldukça yakınmaktadırlar. Şimdiye kadar kendilerine hiçbir fikir sorulmadığı gibi, hiçbir önerilerinin de önemsenmediğini belirtiyorlar! Pazarcık tarihi süreç içerisinde önemli bir misyona sahip olmuş, “İpekyolu” güzergâhı ile kıyıya ulaşan en kestirme yol görevini temsil etmiştir.

Muhteşem doğal güzellikleri, günübirlik gezi alanları, ünlü Pamuğun Gölü Şelalesi, Cinli Mağara, Dertli Kaya, Gülgenlik, Bahçecik, Salorat, Ğavras, Babunyayla, Aşot, Alçakdere, Komlar, Üstünküyayla, Tabut’un Yeri, Çatak, Kuruköprü, Kirazlı, Suiçmez'in Yeri, Cörmeler, Koşacık gibi otantik yayla ve yerlerin bulunduğu bölgede hayvancılığa elverişli çok geniş otlakların da bulunduğu bir gerçektir.

Araklı’nın markası haline gelen ünlü “Aho peyniri” bu dağlarda otlayan hayvanların sütünden elde edilmekte olup tamamen organik bir üründür. Birçok savaşa sahne olmuş Polut ve Eremis dağlarının da bulunduğu bölge, “dağ yürüyüşü” yapmak isteyen grupların arayıp da bulamayacağı özelliklere sahiptir. Ayrıca göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunan bölgenin artık vitrine çıkma zamanı gelmiştir! Bir kere; bitki çeşitliliği envanteri çıkarılarak, bölgenin “etno-botanik” imkânları ortaya çıkarılmalıdır.

Bunun sonucu olarak, “biyolojik çeşitlilik ve arıcılık” imkânları değerlendirilmiş olacaktır. KTU Orman Fakültesi ve Biyoloji bölümünün yapacağı bu bilimsel çalışmalar; bölgeye kalıcı olarak bir ekonomik değer kazandıracaktır. Havzanın “sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel” yapısının tespit edilerek; bölge de ne tür projeler uygulanabileceği ortaya çıkarılmalıdır. Ayrıca, “eko-turizm” imkânları ve alt yapısı ortaya çıkarılıp vatandaşın yararlanmasına sunulmalıdır. Abartmadan söyleyebilirim ki, Uzungöl, Ayder, Hıdırnebi turizm alanlarından eksiği olmayan, hatta “bakir konumu ile” fazlası olan “Pazarcık turizm alanı” günübirlik çalışmalara ve propagandalara alet edilmeden “devlet yatırımı ve programı” içerisine alınarak sirinevler partner ihya edilmelidir. Araklı Meslek Yüksek Okulu bu çalışmalar için öncü bir kurum olarak görevlendirilebilir.

Karayolları Bölge Müdürlüğü; büyük gayretlerle yapılan “Salmankaş tünellerinden” sonra; Araklı-Salmankaş yolunu hızla iyileştirmeli, bölgeyi Doğu Anadolu’ya bağlayacak güzergâhı güvenli trafik akışına bir an önce sirinevler hatun kavuşturmalıdır. Trabzon İl Kültür Müdürlüğüne Araklılı bir hemşehrimizin gelmesini, bölgenin “Turizm potansiyelinin” değerlendirilmesi açısından önemli buluyoruz. sirinevler bayan “Makyaj çalışmalar” yerine, bir kısmını yukarıda belirttiğimiz çalışmaların bir an önce başlatılmasını bekliyoruz! Yoksa benzerlerindeki yapılan çalışmalara bakarak; yetkililere “Araklı üvey evlat mı” sorusunu sormaya devam edeceğiz!

NAMAZ VAKİTLERİ
ÇOK OKUNANLAR
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Advert
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Genç Araklı Derneği
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
BÜYÜK MARKET Mİ,ESNAF MI?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Genç Araklı Derneği
E-Bülten Kayıt
RÖPORTAJLAR
Selçuk Çebi
Selçuk Çebi
ARŞİV ARAMA