https://www.araklihaber.net/files/uploads/user/-66d90db389.jpg
Hasan Suiçmez

Pazarcık Üvey Evlat Mı?

03-04-2017 12:47 3135 kez okundu.

22 Nisan 2017 tarihinde; “Trabzon Turizm Haftası” Araklı Pazarcık’ta kutlanacak. 1992 yılında birinci derecede turizm alanı ilan edilen Pazarcık’ta şimdiye kadar, kayda değer bir çalışmanın olmadığını yakınen biliyoruz! Bölge civarındaki köylerde yaşayan vatandaşlarımız bu ilgisizlikten oldukça yakınmaktadırlar. Şimdiye kadar kendilerine hiçbir fikir sorulmadığı gibi, hiçbir önerilerinin de önemsenmediğini belirtiyorlar! Pazarcık tarihi süreç içerisinde önemli bir misyona sahip olmuş, “İpekyolu” güzergâhı ile kıyıya ulaşan en kestirme yol görevini temsil etmiştir.

Muhteşem doğal güzellikleri, günübirlik gezi alanları, ünlü Pamuğun Gölü Şelalesi, Cinli Mağara, Dertli Kaya, Gülgenlik, Bahçecik, Salorat, Ğavras, Babunyayla, Aşot, Alçakdere, Komlar, Üstünküyayla, Tabut’un Yeri, Çatak, Kuruköprü, Kirazlı, Suiçmez'in Yeri, Cörmeler, Koşacık gibi otantik yayla ve yerlerin bulunduğu bölgede hayvancılığa elverişli çok geniş otlakların da bulunduğu bir gerçektir.

Araklı’nın markası haline gelen ünlü “Aho peyniri” bu dağlarda otlayan hayvanların sütünden elde edilmekte olup tamamen organik bir üründür. Birçok savaşa sahne olmuş Polut ve Eremis dağlarının da bulunduğu bölge, “dağ yürüyüşü” yapmak isteyen grupların arayıp da bulamayacağı özelliklere sahiptir. Ayrıca göçmen kuşların göç yolları üzerinde bulunan bölgenin artık vitrine çıkma zamanı gelmiştir! Bir kere; bitki çeşitliliği envanteri çıkarılarak, bölgenin “etno-botanik” imkânları ortaya çıkarılmalıdır.

Bunun sonucu olarak, “biyolojik çeşitlilik ve arıcılık” imkânları değerlendirilmiş olacaktır. KTU Orman Fakültesi ve Biyoloji bölümünün yapacağı bu bilimsel çalışmalar; bölgeye kalıcı olarak bir ekonomik değer kazandıracaktır. Havzanın “sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel” yapısının tespit edilerek; bölge de ne tür projeler uygulanabileceği ortaya çıkarılmalıdır. Ayrıca, “eko-turizm” imkânları ve alt yapısı ortaya çıkarılıp vatandaşın yararlanmasına sunulmalıdır. Abartmadan söyleyebilirim ki, Uzungöl, Ayder, Hıdırnebi turizm alanlarından eksiği olmayan, hatta “bakir konumu ile” fazlası olan “Pazarcık turizm alanı” günübirlik çalışmalara ve propagandalara alet edilmeden “devlet yatırımı ve programı” içerisine alınarak sirinevler partner ihya edilmelidir. Araklı Meslek Yüksek Okulu bu çalışmalar için öncü bir kurum olarak görevlendirilebilir.

Karayolları Bölge Müdürlüğü; büyük gayretlerle yapılan “Salmankaş tünellerinden” sonra; Araklı-Salmankaş yolunu hızla iyileştirmeli, bölgeyi Doğu Anadolu’ya bağlayacak güzergâhı güvenli trafik akışına bir an önce sirinevler hatun kavuşturmalıdır. Trabzon İl Kültür Müdürlüğüne Araklılı bir hemşehrimizin gelmesini, bölgenin “Turizm potansiyelinin” değerlendirilmesi açısından önemli buluyoruz. sirinevler bayan “Makyaj çalışmalar” yerine, bir kısmını yukarıda belirttiğimiz çalışmaların bir an önce başlatılmasını bekliyoruz! Yoksa benzerlerindeki yapılan çalışmalara bakarak; yetkililere “Araklı üvey evlat mı” sorusunu sormaya devam edeceğiz!