https://www.araklihaber.net/files/uploads/user/-ca5cfa6df2.jpg
Seyfullah Aksoy

Koronanın Araklı’ya Etkileri

21-05-2021 17:31 1773 kez okundu.

2020 yılın Haziran ayından 2021 yılının Mart ayına kadar, ilçemden gurbete gittiğim 1977 yılından bu güne en uzun zaman kalmış oldum. Birazda kalışımızın nedeni aslında dünyayı saran korona virüs illeti nedeniyle daha az risk almak içindi.
Yaz döneminde şehir dışından Araklı’ya gelenler nedeniyle az sıkıntı yaşadık demek mümkün olmasa da, yine de salgından etkilenmeden uzun bir süre baba toprağımızda kalmış olduk.
Araklı özellikle yaz aylarında şehre gelen nüfus bakımından Ege ve Akdeniz kentlerini aratmıyor. İlçe merkezinde birkaç istisna dışında pandemi kurallarına uyuluyor. Fakat kırsal alanda ve ev ortamında insanlar daha rahat davranıyor. Neredeyse kurallara hiç uyulmuyor. Bu nedenle ilçe merkezine oranla kırsal mahallerde Covit 19 daha fazla bulaşıyor. Çok fazla karantina ve bulaşma vakalarına şahit olduk.
Önlem veya uyarılara gelince sadece merkezi sistemden verilen ezan sonrası imamın sürekli aynı kelimelerle tekrarladığı uyarıdan başka bilgilendirme yoktu. Kısa bir süre yüz yüze eğitime için açılan okulda bile öğrencilere daha bilgilendirici anonslar yapılıyordu.
Anlaşılan büyükşehirlerden virüs nedeniyle bölgeye kaçan insanlar geldiklerinde Koronadan kurtulduklarını zannediyormuş.
 Diğer kentlerden getirdikleri mikrobu alabildiğince yayanlar 2021 yılının Ocak ve Şubat dönemde Türkiye ortalamasında covit 19 un Doğu Karadeniz bölgesinde bir rekora imza atmasına sebep oldular.
İnsanların daha fazla aşılandığı ve koranada 3. aşamada normalleşmenin yeniden başladığı bugünlerde geçmişten ders alarak daha fazla dikkat ederek bu illetten kurtulduğumuz günleri görmemiz dileğiyle…