MAHALLELER
Giriş Tarihi : 30-01-2020 17:15   Güncelleme : 30-01-2020 20:10

Yaşamak İçin Su İstiyorlar

50 yıldan beri sağlıklı içme suyu olmayan Araklı Mahallelerinde vatandaş yaşamak için su istiyor.

Yaşamak İçin Su İstiyorlar

Su; dünyadaki hayatın devamı için yegâne kaynaktır. Medeniyet demek su demektir. 
Doğu Karadeniz bölgesi, Trabzon veya Araklı yemyeşil doğasıyla ve akarsularıyla su zengini bir yer zannedilir. Belki de öyle zannedildiği için Araklı ilçesinin birçok mahallesinde hala 50 yıl öncesinin kısıtlı kaynakları kullanıyor.
YILLARCA YAŞADIĞI SU SORUNU ANLATMA ÇALIŞAN BİR MAHALLE

Bu mahalle eski adıyla Ağnas, yeni adıyla Araklı’nın Değirmencik Mahallesi. Su 50 yıl önceki gibi ilkel koşullarda kullanılıyor. Çoğu yerlerde o zamanki şartlarda köylünün kendi imkanlarıyla yaptığı şebekeden, yağmurlu günlerde akan bulanık suyla hayat devam ediyor. Yağmur yağmayınca o güzelim yeşillikler içindeki yerler adeta çöl ortamındaki yerler gibi susuzluk sıkıntısı çekiyor.
MAHALLELİ SESİNİ DUYURDU, SU ŞEBEKESİ GELDİ FAKAT YİNE SU GELMEDİ
Mahallede yaşayan bir vatandaşın susuzluğun canına tak ettiği bir yaz günü mahalleye astığı “Satılık susuz köy” pankartı önce yerel basının, sonra da ulusal basının dikkatini çekti. Zamanın Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu bu durumu TBMM gündemine taşıdı.
Zaman geçti değişen bir şey olmayınca aynı vatandaş aynı pankartı aracının arkasına asarak Araklı’yı ziyaret eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun konvoyunun önüne geçip dikkatini çekmeyi başardı. Bakan Soylu vatandaşı dinledi. Sorunun çözülmesi talimatını verdi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Araklı ve Sürmene ilçelerindeki 15 mahalleye sağlıklı içme suyu ulaştırılması amacıyla, 10 milyon TL ödenekle bir isale hattı yapıldı.
Araklı ilçesinde Dulköy, Yıldızlı, Bereketli, Yoncalı, Değirmencik, Merkezköy, Yeşilköy, Yeniköy, Halilli ve Türkeli mahalleleri ile Sürmene ilçesinde Birlik, Küçükdere, Armutlu, Fındıcak ve Yeşilköy mahallelerine içme suyu verilmesi planlandı.
Projenin isale hattı ve depo inşaatı tamamlanmıştı. Şebeke hattı üzerindeki sanat yapıları, içme suyu depoları ve su alma yapılarını inşa edilmişti. 
Çoğu vatandaş yeni hattan su almak için su abonesi oldu. Fakat musluklarından akan su, kendi şebekelerinden akan sudan farksız, bulanık ve yine yağmur yağdığında akan suydu. Arıtma tesisi yapılmadığından, kısıtlı kaynaklardan arıtmamış su veriliyordu. Tek fark su aktığında bu şebekeyi kullananların su faturası ödemesiydi. Sorun devam ediyordu.
MAHALLELİ BOZULAN SU MOTORUNU, SU GELECEK DİYE YAPTIRMAYINCA GEÇEN YAZ SUSUZ KALDI
Mahallenin başka bir mevkiinde Karadere kenarında akan kaynak suyunu yıllar önce kendi imkanlarıyla 1 kilometre yukarıda olan depoya aktaran bir sistem kuran vatandaşlar, yeni isale hattı yapılınca su gelecek zannettiklerinden bozulan motorlarını tamir ettirmeyince geçen yaz susuz kaldılar. İşin kötü tarafı bozuk olan su motoru da, nasıl olduysa kayboldu. Önümüzdeki yaz mevsimi yine aynı susuz günleri yaşamaları muhtemel.
MAHALLELİ SESLERİNİ DUYURMAK İÇİN YENİ YÖNTEMLER PEŞİNDE
Su sorunu nedeniyle bezginlik yaşayan mahalleli “Geçtiğimiz hafta Elazığ depreminde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yaralı olan bir depremzedenin oğluna izin alması için Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nu aratması yeni bir ümit oldu. Belki bir yerlerde ona rastlayan bir mahalleli ona sorunlarımızı anlatabilir. Su; dünyadaki hayatın devamı için yegâne kaynaktır ya hiç belli olmaz.
TRT Belgesel Kanalında, Türkler tarafından yapılan "Su Savaşları" belgeseli var. Dünyanın çeşitli bölgelerinde su sıkıntısı çekenlerin suya ulaşmasını ve onlara uzatılan yardım elini ekrana taşıyor.
Türk yardım kuruluşlarının faaliyetlerini duyuruyor. Afrika’da 25 binin üzerinde kuyu açmış ecdadın, kendi vatanında susuz yaşayanlardan habersiz olduğunu zannediyoruz. Yoksa onlardan önce kendi vatandaşlarının sorunu görürlerdi.Son seçeneklerimiz bunlar.” diyorlar.

Seyfullah Aksoy/Araklı Haber/30.01.2020

 

 

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy