EĞİTİM
Giriş Tarihi : 22-11-2019 17:27   Güncelleme : 22-11-2019 17:31

Araklı'da Kapalı Köy Okulları Turizme Kazandırılır Mı?

Araştırmacı yazar Mehmet Akif Bal "Araklı'daki Kapalı Okulları Turizm Tesisine Dönüştürmek" başlıklı bir makaleyle bu konuya vurgu yapmış.

Araklı'da Kapalı Köy Okulları Turizme Kazandırılır Mı?
Araklı'daki Kapalı Okulları Turizm Tesisine Dönüştürmek
Koloşa, Marzuba Halada, Tul (Çamlıca), Pervane, Hürriyet, Canayer, Kizirnos, Yassıkaya (Paskalar), Aho, Kukuda Halilli, Kukuda Türkeli, Kukuda Manut ve Kukuda Çapanlı mahalleleri derken Araklı ilçemizdeki 62 okul binası eğitim öğretime kapalı ve atıl halde duruyor. Bahsedilen 62 yerdeki okul binaları maalesef her geçen gün eskiyor, yıpranıyor hatta yıkılıyor. Milli servet olan bu yapılarla ilgili bir şeyler yapmak gerekiyor. Bu konuda Araklı Kaymakamlığı liderlik yapsa. Adı geçen okullarımızla ilgili bir turizm içerikli proje üretilse ve bu okullar doğa, yürüyüş ve doğa içinde huzur turizmi için pansiyonlara dönüştürülse, ağırlıklı Karadeniz mutfağından oluşan bir tad kültürü buralarda turistlere sunulsa. Okul binalarının etrafında bulunan patika yollar turistlerin yürüyüş yapacağı özelliğe dönüştürülse. Okul malzemelerinden kalan eşyalarla okulların her birinin bir sınıfı mini eğitim müzesi olarak düzenlense, vaktiyle öğrenim gören okul öğrencilerinin ve öğretmenlerin fotografları, okul eşyaları, hatta eğitim öğretim araçları buralarda sergilense. Okullardan mezun ünlü isimlerin biyografilerine de bu müze yaklaşımı içinde yer verilse. Böyle bir adım Araklı eğitimi ve eğitim tarihi için de çok önemli olmaz mı?
 
Okul binalarının yenilenmesi ve yapılacak müze düzenlemesinin maliyetleri ise okulları tesisleştirecek taliplilere karşılatılsa. Bir turizm adımı ile okul binaları restore edilip koruma altına alınsa ve bu şekilde yeşil coğrafyamız yeşil kalsa ve turizm tesisi adı altında yeniden betonlaştırılmasa (!). Köylerde yaşayan insanların tarımsal ürünleri buralarda değerlendirilse, yöresel ürünlerin satışı ile Araklı insanının cebine birkaç kuruş girse. Turizme hizmet açısından köylerimizde hayvancılık, tarım, meyve ve sebze yetiştiriciliği tekrar canlansa. Turizme hizmet eden insanlarımızda medeni ve beşeri hususiyetler daha da gelişse. Bu şekilde Araklı'nın her bir bölgesi turizme açılsa. Yerli turiste daha bir önem gösterilse... Ama esasen Araklı köyleri turizmle tanışsa. Yazdıklarımız, okul binaları ile ilgili güzel bir hayal belki ama turizme ve Araklı'ya inanmış olanlar için esasen bir güzel hakikat.
Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy