Eskiden Karadere Vadisi Minibüsleri

1960-70li yıllarda Karadere Vadisi köylerinde minibüslerin insan yaşamında yeri.

YEREL - 26-01-2025 16:49 2081 kez okundu.

Eskiden Karadere Vadisi Minibüsleri
Advert

1960li ve 70li yıllarda Karadere Vadisi halkı %70 veya 80 köylerde yaşardı. Bazı köylerde her gün Araklı’ya giden minibüs bulunamazdı. Sadece ilçenin pazarı olan Perşembe veya Sürmene’nin pazarı salı günü çalışan köy minibüsleri alış veriş için insanları taşırdı. Adeta yer bulabilmek için insanlar birbiriyle yarışırdı. Üst ve arka bagajları ve içleri hınca hınç dolu olurdu.
Köy minibüsleriyle yolculuk, sabahın alaca karanlığında başlar. İnsanların birbirini tanımakta bile zorlandıkları bu saatte büyük ümitlerle bir yere gitmek için yola çıkmaya hazırlanan her yolcunun senaryosu diğerinden farklıdır. Araklı’ya gitmek üzere köyde bekleyen minibüsler, insanların patikalardan çabuk gelmesi için melodisi farklı kornalarını çalardı. Bu sırada bir koşuşturma başlar ve makine geliyor, diye herkesi ayrı bir heyecan, ayrı bir telaş alırdı.
İnşaata, lokantaya, fırına, Çay fabrikasına çalışmaya giden; ekmeğini ayrılıklarda, hasretlerde arayan delikanlılar; okula gitmek için öğrenciler; askere gidenler; yoklukta ocak tüttürmek için gaz, tuz, bez, pekmez, şeker, küspe almak için giden babalar; ak sakallı dedeler; pamuk yüzlü nineler; tanış olanlar; yabancı olanlar; zayıflar, şişmanlar, şapkalılar, başı açıklar ve minibüs şoförleri. Her bir köylünün öyküsü, diğerinden ayrıdır. Kimi kara ineğinden sağdığı ak sütü, yayıkta dövdüğü yağı, minziyi,  közde pişirdiği sütten yaptığı yoğurdu satacağını konuşurdu
Minibüs şoförü; yolcuların âdeta kara kutusuydu. Evleneni, ev yaptıranı, kavga edeni, işi mahkemeye düşeni, borç alıp borç vereni; kimde, neyin var; neyin yok olduğunu bilirlerdi.
Köy minibüsleri, müşteri çokluğu nedeniyle üsteki yük bagajına kadar aracına yolcu bindirirdi. Köylere bütün haberler minibüsle gelirdi. Okul kazananların haberi, tahsildar yazıları, üzeri Bakkal ve PTT acentesi eliyle yazılı mektuplar; hastanede yatanların, memur ya da öğretmen olarak tayini çıkanların belgeleri ve devletin gönderdiği diğer resmî belgeler ile sabah minibüs giderken paketin üzerine alelacele yazılan şeyler, gün içerisinde şehirde ve yol boyunca yaşanılan her şey muhatabına minibüsçü tarafından ulaştırılırdı.

Advert
DİĞER HABERLER
Dün film platosuydu, bugün felaketin vadisi oldu

Dün film platosuydu, bugün felaketin vadisi oldu

15-05-2026 - YEREL

Yol Yok Ama Yorum Çok: “HD mi Çektin Ula?”

Yol Yok Ama Yorum Çok: “HD mi Çektin Ula?”

24-04-2026 - YEREL