Mısır Ekmeği Araklı'ya Tescillenemez Mi?

Bölgemizde en lezzetli şekli ile Araklı’da üretilen Mısır Ekmeği neden ilçemize tescillendirilemiyor?

EKONOMİ - 27-04-2021 17:41 3427 kez okundu.

 Mısır Ekmeği Araklı'ya Tescillenemez Mi?

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin geleneksel yemeği nedir? Şeklinde sorulacak olsa, tahminimize göre en başta mısır ekmeği gelir. Bölgemizde yüzyıllarca insanların katığı olan mısır ekmeği Araklı’da ise bir başka yapılır. Yani mısır ekmeğinin başkenti neresi? Diye sorulsa müthiş lezzetiyle Araklı Mısır Ekmeği ile akla gelir.

Mısır ekmeğinin iki türlü yapım şekli vardır. Sadece mısır ununun tuz ve suyla karıştırılıp yapıldığı sert ve lezzetsiz şekli, diğeri eskiden ocaklarda saç altında yapıldığı gibi, tenekelerle taş fırında yapılan yumuşacık lezzetli şekli.

Genelde ülkenin her köşesinde bu ekmeğin sert ve lezzetsiz türü yapılır. Yumuşak ve lezzetli mısır ekmeği türü ise Araklı’ya özgü bir ekmektir.

Ülkenin veya dünyanın neresine giderse gitsin, bölge insanı fasulye turşusu kavurması, hamsi, yoğurt, ayran vs. ile yendiğinde damaklarda iz bırakan bu ekmeğin lezzetinin özlemini çeker. Yaşadıkları ortamlara götürüp insanlara bu lezzeti taddırır onları da bu lezzetin müdayimi  yapar.

MISIR EKMEĞİ ARAKLI’YA TESCİLENDİRELEMEZ Mİ?
İnsanlar tarafından çok sevilen bu lezzeti yeterince tanıtabiliyor muyuz? Örneğin: Gaziantep baklavası ile tescilli. Trabzon neleri ile tescilli bunu bilmiyoruz. Dün esnafı ziyaret ederken mısır ekmeği ile poz veren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu bu konuda herhangi bir girişimde bulundu mu veya bulunacak mı?
Seyfullah Aksoy/Araklı Haber

Advert
DİĞER HABERLER
Çay Üreticisinin Aklı Fiyatta!

Çay Üreticisinin Aklı Fiyatta!

11-04-2022 - EKONOMİ

Çay Üreticisinin Emeği Sömürülüyor

Çay Üreticisinin Emeği Sömürülüyor

07-04-2022 - EKONOMİ