Bölgemizin Bitki Çeşitliliği

Doğu Karadeniz’deki Bitki Çeşitliliği Avrupa’yı Kıskandırıyor

GÜNCEL - 27-04-2021 16:37 2746 kez okundu.

Bölgemizin Bitki Çeşitliliği

Doğu Karadeniz bölgesi Ordu’nun Melet Irmağından başlayarak Gürcistan arasındaki bölgede kalan ve Trabzon, Giresun, Rize, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin illerini kapsayan ülkemizin en kuzey doğu bölümünü içeren ve Türkiye yağış yıl ortalamalarının şampiyonu bir bölgemizdir. Bu bölge sınırları içerisinde Türkiye’deki en zengin bitki çeşitliliği için ev sahipliği yapan Çoruh Nehrini ve yüksekliği 4 bin metreyi bulan Kaçkar dağlarını barındırmaktadır. Bu bölge sahip olduğu 4 binden fazla bitki türü ile Avrupa’nın birçok ülkesinden daha zengindir. Yine Doğu Karadeniz Bölgesi bitki genetik kaynakları bakımından tüm Türkiye’de 100’den fazla türün çok geniş değişim gösterdiği anlamına gelen 5 mikro gen merkezinden biridir.
Bunun nedeni Türkiye, jeomorfolojik ,topografik ve iklimsel çeşitlilikleri nedeniyle ,olağan üstü habitat zenginliğine sahiptir. Özellikle bu bölgenin sınırları içerisinde yer alan Artvin sahip olduğu 2727 çeşit ile sadece bu bölgenin değil tüm Türkiye’deki en fazla bitki türüne sahip ilimizdir. Yine bu ilimizi takiben Rize’de 1518, Trabzon’da1375,Gümüşhane’de980,Giresun’da 463 ve Ordu’da 309 bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu denli geniş ve zengin bitki çeşitliliği sadece bu bölgemizde karşımıza çıkmaktadır.

Karadeniz Doğal Zenginliği ile Hayran Bırakıyor
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Başkanı Prof. Dr. Emin Ağaoğlu: Doğu Karadeniz Bölgesi sahip olduğu 400’ten fazla endemik bitki zenginliği bakımından Avrupa ülkeleri ile mukayese edecek düzeydedir dedi. Ayrıca Uluslararası Çevre Koruma Örgütü CI, Dünya Bankası WB ve Küresel Çevre Fonu tarafından Dünya üzerinde 34 Biyoçeşitlilik Sıcak Noktasından birisi olan Kafkasya ekolojik bölgesinin Anadolu’daki uzantısı ise Doğu Karadeniz Bölgemizdir.

Doğu Karadeniz Bölgesinde saptanan 600 nadir bitki çeşitliliği vardır ve bu bitkilerden 80 ‘i küresel ölçekte tehlikedeyken,150 ‘si Avrupa ölçeğinde ,370 çeşidi ise ulusal ölçekte tehlike altında olan taksonlardır.

Bu zenginliğimizi kaybetmemek ,Türkiye ve özellikle Doğu Karadeniz biyoçeşitliliğini bu tehlikeli alandan çıkartmak için son yıllarda artan yayla turizmi ile artan popilasyonun ,yerli halkın,belediyelerin ve hatta tur rehberlerinin bilgilendirilmesi,bilinçlendirilmesi gerekmektedir.Ormanlarla birlikte burada yaşayan ve bu biyolojik çeşitliliğin devamını sağlayan hayvan yapısının ve çeşitliliğininde aynı önemde korunması gerekmektedir.Yine son yıllarda artan nadir bitkilerimi yurt dışına kaçırmaya çalışan hobi yada ticari amaçlı kişilere dikkat etmemiz ve denetimleri her alanda artırmamız gerekmektedir.

Böylece bu biyolojik çeşit zenginliğimizi uzun yıllar boyunca gelecek nesillere aktarabilme şansımız doğacaktır.

Advert
DİĞER HABERLER
Ailenin Yeni Üyesi Araklı'da

Ailenin Yeni Üyesi Araklı'da

27-11-2023 - GÜNCEL

Ayvadere HES Pervane Mahallesini de rahatsız ediyor

Ayvadere HES Pervane Mahallesini de rahatsız ediyor

29-05-2022 - GÜNCEL