EKONOMİ
Giriş Tarihi : 21-05-2021 15:38   Güncelleme : 21-05-2021 15:38

Taşönü Çöp Tesisi Türkiye'nin En Büyüğü!

Ortahisar Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantılarında Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç TRABRİKAB bünyesinde yapılan Araklı Taşönü Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisinin tamamlandığını duyurdu

Taşönü Çöp Tesisi Türkiye'nin En Büyüğü!

Trabzon Ortahisar Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantılarında Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç TRABRİKAB bünyesinde yapılan Araklı Taşönü Katı Atık Entegre ve Bertaraf Tesisinin tamamlandığını duyurdu. Belediye Meclisi oturumunda tesisi kuran EVRA A. Ş. Genel Müdürü Ahmet Zeki Kaya tesisin özelliklerini ve Trabzon ile Rize’ye kazandıracak olduğu şeyleri anlattı.

AVRUPA’DA İLK

Trabzon ve Rize’nin 25 yıl katı atık sorununu çözecek olan katı atık entegre tesisiyle ilgili Ortahisar Belediye Meclisine bilgi veren Genel Müdür Kaya,  “Uzun yıllar araştırma yapıldı. Bu tesis Avrupa’da olaydı 3,5 yılda yapılırdı. Çok büyük emek var. Bunu yaptık burada bitmiyor. Bundan sonra işletmemiz lazım. Hepimizin, herkesin, yerel idaresinden vatandaşına kadar bu projeye destek olması lazım. Bu Türkiye’de ilk, Avrupa’da da ilk. Örnek olarak, Türkiye’de inşallah devam eder. Biz eğitim programları yapıyoruz, malum pandemiden sokağa çıkma yasağı oluyor malum. Sizleri de sahada görmek isteriz. Haziran ayındaki itibaren ilgili birim müdürleri ve çalışanları sahaya davet edeceğiz. Sistemi iyice görmeleri lazım.  Biz çöpü eğer kaynağında iyi ayrıştıramazsak, dünyanın hiç bir yerinde istediğimiz verimle çalışmaz. Evden başlayacağız, okuldan başlayacağız ki tesisimiz verimli şekilde devam etsin” dedi.

10,5 MEGAVAT ENERJİ VERECEK

Ortahisar Belediye Meclis Üyeleri CHP’li Turgay Şahin , Bağımsız Üye Davut Çakıroğlu, AK Partili Nusret Onur, CHP’li Cüneyt Zorlu’nun tesisler ile ilgili sorduğu sorualrı yanıtlayan Genel Müdür Kaya, tesisin ne kadar enerji üreteceğini, belediyelerden çöpler için ne kadar para alınacağını, tesisteki atıkların durumlarını açıkladı. Kaya, “12.8 megavat saatimiz var. Dünyada hiç bir tesis 7 bin 500 saatin üzerine çıkması zordur. 12 ay değil de 10,5 ay çalışacak. Geri kalan sürede çöpler stoklanacak.  Biz 12.8 megavata ulaştığında elektrik üreten kısmın tüketimi 1,5 - 2 megavat olacak. Biz sisteme 10,5 megavat net enerji vereceğiz.  Devlet bize ilk 5 yıl yerli ekipman kullandığımızda destek verecek. 10 yıl boyunca megavat başına ücret verecek. En büyük gelir kaynaklarımızdan biri bu. Bu destek olmazsa bu proje asla yapılmaz.  Başka ne gelirlerimiz var? Geri kalan malzemeden ürettiğimiz ve satışından elde ettiğimiz gelir var. Atık, bertaraf, transfer geliri var. Aslında bu gelir değil giderlerine yardımcı olmak.  Bertaraf atık ve transfer gelirini TRABRİKAB ve belediyelerden, enerji gelirini bakanlıktan alıyoruz.  Ana sözleşmede şöyle der: Ürettiğiniz enerjiden TRABRİKAB 8 ve 10 megavata kadar yüzde 15 pay alacak. 10 ve üzerinden yüzde 20 pay alacak. Ne kadar çok üretirsek belediyelere katkımız olacak. İdareye 25 yıl sonra çalışır halde teslim edeceğiz 25 yıl sonra ne olacak? Buranın kapasitesi nüfus artışına göre planlandı, hesaplandı. Aslında toplumlar geliştikçe çöp üretimi azalması gerekiyor Nüfus artacak çöp üretimi artacak. 25 yılın sonunda ne olur? Makinelerde revizyon olacak. Bazı şeyleri yenileceğiz. 25 yıl sonra sistem yine çalışacak. Bunun alanını büyütmemiz lazım. Revizyonlarla belki 50 yıl çalışabilecek.” diyerek tesis hakkında önemli bilgiler verdi.

TÜRKİYE’NİN EN İYİSİ

Katı atık tesisinin çöpünün ne olacağına dair bilgi veren Kaya, “Bu tesisin çöpü ne olacak? Çöpü bertaraf ediyoruz ama geriye bir şeyler kalması lazım. Yüzde 50’si organik madde. Aslında organik maddenin tamamı su. Bu suyla alakalı 375 ton atık su arıtma tesisimiz var. Bu Türkiye’nin en iyi tesisi. Emisyonlarda bakanlık bizi sürekli izliyor. 7 - 8 tane lisans ve onlarca iznimiz var Sürekli denetime tabiyiz. Dolayısıyla bizim dışarıya verebileceğimiz emisyon var. Onda sıkıntı yok. Avrupa standartlarının iyi anlamda çok ötesindeyiz. Akıttığımız suyu, son teknoloji ile arıtılıyor. Bu suyu arıttıktan sonra tekrar tesiste kullanıyoruz. Doğaya salmayacağız.” Diyerek yapılan tesisisin Türkiye’nin en iyisi olduğunu iddia etti.

Günebakış

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy