DİĞER
Giriş Tarihi : 29-04-2020 17:17   Güncelleme : 29-04-2020 17:17

Rize- Artvin Havaalanın Son Durumu

Artvin – Rize Hava limanı İnşaatın Çalışmaları Hızla Devam Ediyor.

Rize- Artvin Havaalanın Son Durumu

Türkiye’de deniz üzerine dolgu yöntemiyle kurulan Ordu – Giresun havaalanından sonra Artvin – Rize havalimanı inşaatında yüzde 64 fiziki gerçekleşme sağlandı.
3 kilometre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pistin yer alacağı Artvin – Rize Havalimanı inşaatında 297 iş makinası ve 665 işçinin 24 saat aralıksız çalışmasını sürdürüyor.
Havaalanı inşaatında 2 adet taş ocağından dolgu için sadece taş, toprak, kaya gibi dolgu malzemesi kullanılmamakla beraber günde 120 bin ton dolgu işlemi yapılıyor. Dolgu işlemi sadece iş makineleriyle bu iş için özel dizayn edilmiş gemilerle gerçekleştiriliyor. 7 bin 300 metre mendirek ile önce akıntı en aza indirilerek dolgu işlemi yapılıyor. İşin yüzde 90’lık kısmını kapsayan 2 milyon 600 bin metrekare toplam dolgu alanında 85 milyon 500 bin ton dolgu yapılması planlanıyor. Bugüne kadar ise planlanan dolgusunun 56 milyonu gerçekleştirildi.

Kule ve terminal binasının yapımına başlandı

Üst yapı ihalesi bittikten hemen sonra kule kazıkları çakılan Rize-Artvin Havalimanında terminal binası taban dolgusu ise devam ediyor.
Dolgu çalışmalarına 2017 yılının şubat ayında başlayan ve 2022 yılının Ocak ayında bitmesi planlanan havalimanı inşaatında çalışmalar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim 2020 yılında kullanıma açılması talimatı sonrasında hızlanırken, bu talimatın üzerine günde sadece 60 ton olan dolgu dökümü bir anda yüklenici firma tarafından 120 bin tonlara çıkartıldı.
Trabzon Havalimanı’na alternatif olacak olan havalimanı Karadeniz yaylalarının turizm açısından ulaşılabilirliğini de daha kolay hale getirilecek. Aynı zamanda Artvin – Rize Havalimanı bölgeye lojistik ve ticaret olarak da büyük katkı sağlayacak. Havalimanında sivil apronların yanı sıra askeri apronlarda yer alacak.

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy