EĞİTİM
Giriş Tarihi : 25-03-2022 16:03   Güncelleme : 25-03-2022 16:03

Saffet Çebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tübitak 2204-A Projesiyle Türkiye Finaline Gidiyor

Saffet Çebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin başvurduğu Tübitak 2204-A  Lise Öğrencileri 2985 proje arasından seçilen 102 proje arasına girerek bölge birincisi olaraTürkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

Saffet Çebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  Tübitak 2204-A Projesiyle Türkiye Finaline Gidiyor


İlçemiz Saffet Çebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin başvurduğu Tübitak 2204-A  Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasında Erzurum bölge finallerine başvuran 2985 proje arasından seçilen 102 proje arasına girmiş ve bu projeler arasından Türk dili ve edebiyatı alanında bölge birincisi olarak Geçmişi Geleceğe Taşımak - Türk Mitoloji Müzesi adlı proje, Mayıs ayında yapılacak olan Türkiye finallerine katılmaya hak kazanmıştır. Proje kalında bilgi vermek amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Rıza Keskinsoy'u ziyaret eden Saffet Çebi MTAL Okul Müdürü Cem Yakupoğlu, Müdür Yardımcısı Recep Kotan, Proje Danışmanı Samet Hüseyinoğulları, Öğretmenlerden Hekim Satır, Gamze Güngör ve projeye katılan öğrencilerle Müdürlüğümüz toplantı Salonunda bir toplantı gerçekleştirildi. Proje hakkında bilgi veren proje danışmanı Samet Hüseyinoğulları;

Geçmişimizin önemli değerlerinden olan ve unutulmaya yüz tutmuş Türk mitolojisini lise öğrencilerinin kolay anlayabilecekleri, kolay ulaşabilecekleri ve ilgi çekici bir hale getirerek etkileşimli öğrenmeyi sağlamak ve bu kültür unsurlarının yaşatılmasına katkı sunmak projenin en önemli amaçlarındandır. Bu doğrultuda Türk mitolojisine ait temel kavramlar araştırılmış, başlıklara ayrılarak her bir başlığa özgü kısa bilgi notları oluşturulmuştur. Ayrıca her bir başlığa özgü afiş tasarlamaları yapılmıştır. Hazırlanan bilgi notları ses kayıtları haline getirilmiş, oluşturulan afişlerin üzerlerine QR kodlar ile bu ses kayıtları eklenmiştir. Türk mitolojisine ait bazı damga, sembol ve unsurlar ise üç boyutlu olarak çizilmiş ve okuldaki yazıcı ile hayata geçirilmiştir. Yapılan tüm afiş çalışmaları ve üç boyutlu baskılar okul içerisinde sergilenmiştir. Ayrıca okul sergisindeki tüm çalışmalar bir sanal müze oluşturularak dijital ortama da aktarılmıştır. Sanal müzede Türk mitolojisine ait 6 farklı alan içerisinde 51 farklı afiş sergilenmiş, her bir afişe ait ses kayıtları eklenmiştir. Bazı ses kayıtları Türkçe dışında İngilizce ve Arapça olarak da oluşturulmuştur. Böylece Türk mitolojisine ait bu kavramlar hem ulusal hem de uluslararası olarak ulaşılabilecek ve anlaşılabilecek hale getirilmiştir. Yapılan bu sanal müze ise sanal gerçeklik gözlüğü ile gezilebilecek hale getirilmiş ve böylece ziyaretçilerin oldukça ilgilerini çekecek hale gelmiştir. Okul içerisindeki sınıflara yapılan tüm çalışmalar tanıtılmıştır. Ayrıca ilçe içerisinde diğer okullar ile de yaygınlaştırma çalışmaları yapılması faydalı olacaktır.

Projemiz TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasında Erzurum bölge finallerine başvuran 2985 proje arasından seçilen 102 proje arasına girmiş ve bu projeler arasından Türk dili ve edebiyatı alanında bölge birincisi olarak Mayıs ayında yapılacak olan Türkiye finallerine katılmaya hak kazanmıştır. Projemiz ilçemizden Türkiye finallerine çıkan tek proje olmuştur. Okulumuz TÜBİTAK'a toplam 7 proje ile başvurmuş, bu projelerden 3 tanesi Erzurum bölgeye davet edilmiştir. Birinci olan projemiz haricinde Teknoloji ve Tasarım Alanında danışman öğretmen Gamze Güngör ve öğrencilerinin "Ellerimdeki Güç" isimli projesi ise bölge ikinciliği ödülünü kazanmıştır açıklamasında bulundu.

İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Rıza Keskinsoy; öncelikle yoğun bir şekilde proje üreten ve katılmış oldukları projelerde sürekli derece elde eden okulumuzun idarecileri, öğretmenleri ve öğrencilerini tebrik ediyorum. Okulumuz gerek akademik gerekse de sosyal, kültürel ve bilimsel faaliyetlerde göstermiş olduğu başarılardan dolayı tercih edilen bir okul olmuştur. Okulun ,İlçenin tanıtımını yapan ve fark yaratan bu çalışmaları her zaman önemsiyor ve destekliyorum. Tüm projelerde her ne kadar beklentimiz olsa da ortaya konan tüm projeler ,yeni projelere katkı sağlaması açısından değerli. Bu projelerde kaybeden yok. İlimizdeki 35 projenin 3 tanesi Saffet Çebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizden olmuştur.Projelerin çoğu Bilim Sanat Merkezleri ve Proje Okullarından geliyor. Saffet Çebi MTAL'de bu kültür ve proje altyapısı var.Emeği geçen okul yöneticilerimize, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum ifadelerinde bulundu.

AdminAdmin