MAHALLELER
Giriş Tarihi : 14-01-2018 19:18   Güncelleme : 14-01-2018 23:03

Muhteşem Bir Eser

Araklı Değirmencik Ortamahalle’deki yontma ve kesme taştan yapılan cami güzelliğiyle göz kamaştırıyor

Muhteşem Bir Eser
1965 yılında yapımına başlanan Değirmencik Ortamahalle Camii, tamamen insan gücüyle yapılan muhteşem bir eserdir. Cami inşası aşamasında mahalleye ulaşım Karadere’ki Ağnas Hanlarından patika yollardan sağlanıyordu. Yollar at ve katırların rahatça gidebileceği yollar değildi. Çok yamaç ve kaygan yapıya sahip patikalardan insanlar bile zor yürüyebiliyordu. İşte böyle bir ortamda ağırlığı yüzlerce kiloyu bulan yontulmuş kaya parçaları karşı dağdaki minik değirmenin bulunduğu ırmaktan köy halkı tarafından taşınmıştır
Cami inşası sırasında eski camide ibadete devam etmiştir. Bu cami tahtadan virane bir yerdi. Bu ibadethanenin dört tarafına getirilen yontma taşlar monte edilerek yıllarca süren çalışmalar sonucunda bu muhteşem eser ortaya çıkarılmıştır. Tüm masrafları ise köy halkından toplanan paralar ile karşılanmıştır. Ağnaslı Odabaşoğlu Ferhat ve Bifaralı Muhittin ustalar bu eserin yapımcılarındandır.
O yıllarda veya öncesinde bu muhteşem eserin çevresindeki araziler camiye aitmiş. İddiaya göre bu araziler birileri tarafından adeta gasp edilmiş. Cami etrafında ne şadırvan, nede cenaze namazı kılmak için alan bırakılmış. Bugün bahçesi bile olmayan cami fındık bahçelerinin arasında kalmış. Atalarının bıraktığı eseri şimdiki ahali yine gözü gibi korumaya devam ediyor. Binaya yapılması gereken her şeyi yapıyorlar, ama çevre düzenlemesi için boş alan olmadığından ellerinden bir şey gelmiyor. Bu konuda Müftülük, Diyanet işleri bakanlığı veya belediyelerden destek bekliyorlar.
 
 

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy