EKONOMİ
Giriş Tarihi : 19-04-2020 15:05   Güncelleme : 19-04-2020 15:05

Çay Üreticisine Serbestlik Sevindirdi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunanlar sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak" yönündeki açıklaması Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay tarımı ile uğraşan 1 milyon üretici aileyi sevindirdi.

Çay Üreticisine Serbestlik Sevindirdi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin "Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunanlar sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak" yönündeki açıklaması Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay tarımı ile uğraşan 1 milyon üretici aileyi sevindirdi.
Doğu Karadeniz'deki Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımına sayılı günler kaldı. Mayıs ayında başlaması beklenen çay tarımı ile ilgili bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında yabancı işçiler çalışamayacak. 20 yaş altı ve 65 yaş üstü kişilere de sokağa çıkma yasağı olması nedeniyle çay hasadının olumsuz etkileneceği tartışmaları üzerine beklenen açıklama geldi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, "Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunanlar sokağa çıkma yasağından muaf tutulacak" yönündeki açıklaması Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çay tarımı ile uğraşan 1 milyon üretici aileyi sevindirdi.

AKKUŞ: HERKES KENDİNİ İZOLE EDEREK HASADI YAPACAK

Rize Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Akkuş, çay tarımında bu yıl yabancı işçilerin çalışamayacağını belirterek, bu sorunun eskiye dönüş yapılarak ailelerin birlikte çay hasadı yapması ile aşılabileceğini söyledi. Akkuş, "Yabancı işçilerin gelememesi nedeniyle ciddi bir sıkıntı olacağı görülüyor ama bununla birlikte eskiye dönüş ve bir nostalji ortamı oluşacağına inanıyorum. Herkes evinde, bağında, bahçesinde kendisini izole ederek çayını kesmesi gerekmektedir. Biraz yavaş olacak, sezon eskisi gibi hızlı ve süratli gitmeyecek. Bununla da beraber çaylarımızın kaliteli olacağına inanıyorum. Bu sene havaların soğuk olması ve çayın üzerine kar yağması nedeniyle verimli bir sezonun yaşanacağını öngörüyoruz. 35-40 gün içerisinde sezonun başlayacağını ümit ediyorum" dedi.
Çay üreticilerin ortalama 5 ton çayı 3 günde hasat edebildiğini anlatan Akkuş, "Artık çiftçilik öyle değildir. Normalde günlük alacağı bir hasat var, fabrikaların da kapasitelerini sıkıştırmamak lazım. Bunu 3 günde Gürcü işçilere kırdığımız zaman fabrikalardaki üretim ortamını da zora sokuyorduk. Şimdi kaliteli bir verim ve üretim ile daha nitelikli bir çay üretebileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

ÜRETİCİLER KARARDAN MEMNUN

Bakanlığın aldığı kararı sevinçle karşılayan üretici Ali Ergün, tarım sektörünün ülke ekonomisine ciddi katkısı olduğunu belirterek, "Bu kararı doğru olmuştur. Çay tarımını genelde 20 yaş altı ve 50 yaş üstü insanımız yapıyor. Orta yaş genelde işlerde çalışıyor. O yüzen bu karar yerinde olmuştur destekliyorum" dedi. Hüseyin Çatan da "Köylerde yaşlı vatandaşlar yaşıyor. Kimisinin genç nüfusu yok. Mecbur kendi çayını toplamak veya toplatmak zorundalar. Başka bir geçim kaynakları olmayanlar da var" diye konuştu. Hasan Kaya ise, "Bizim üretici olarak böyle bir talebimiz vardı. Güzel bir karar oldu. Gençler de ebeveynlerine yardımcı olurlar. Hem de çay toplamayı öğrenirler. Bu şekilde olması iyi oldu zaten sokağa çıkmayan gençler bu şekilde aile bütçelerine de katkı sağlamış olurlar" ifadelerini kullandı. Habip Koçal, "Şu an dünyanın en önemli şeyi gıda ve tarımdır. 15 gün içinde ekimler hasatlar yapılmazsa dünyada büyük kriz olur. Bunu fırsata çevirecek ülkelerden biri de Türkiye'dir. Karar çok doğru" dedi.

ÇAY TARIMINA SAYILI GÜNLER KALDI
Doğu Karadeniz'de Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımına sayılı günler kaldı. Mayıs ayında başlaması beklenen çay tarımında bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında yabancı işçiler çalışamayacak. Bölgede her yıl 4 ilde çay tarımında çalışan yaklaşık 40 bin Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu işçi, sınır kapılarının kapatılması nedeniyle ülkeye giremeyecek. Üreticilerin kendi hasadını yapacağı çay tarımında her yıl yurt dışına giden yaklaşık 100 milyon dolar da bölgede kalacak. Bu yıl çay hasadının tamamını kendileri yapacak üreticiler, bahçelerde hazırlıklarını sürdürüyor. Gübreleme ve budama yapan üreticiler, çay tarlalarını yabancı otlardan arındırıyor. Kaynak: ‘Sokağa çıkma yasağından muaf’ kararı çay üreticisini sevindirdi 

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy