SİYASET
Giriş Tarihi : 18-03-2019 18:22   Güncelleme : 19-03-2019 20:11

Seçime 2 Hafta Kala Araklı Yarışı

31 Mart yerel seçimlerine 2 hafta kala Araklı’da yarışın seyri.

Seçime 2 Hafta Kala Araklı Yarışı
31 Mart yerel seçimlerine 2 hafta kaldı. Araklı’da belediye başkan adayları seçim çalışmalarına son sürat devam ediyorlar. Bana göre yaklaşık 2 ay öncesine göre adayların alacakları tahmini destek sıralamasında her hangi bir değişiklik gözükmüyor.
1. Mevcut belediye başkanı ve Cumhur İttifakı adayı Recep Çebi.
2. Saadet Partisi adayı, Araklı’nın efsane belediye başkanı Ümit Çebi
3. Millet İttifakı adayı eğitimci yazar Hasan Suiçmez.
4. Büyük Birlik Partisi adayı Hamit Baycan.
5. Demokratik Sol Parti adayı Ali Çavuşoğlu
6. Bağımsız aday Erkan Kolancı
7. BTP adayı Ferdi Şahintürk
Recep Çebi: bu seçimde Ak Parti ve MHP’nin Araklı ortak başkan adayı olan, en son seçimde de ilçede %80 oranında oy almış bir ittifakın Cumhur İttifakının adayı. Doğal olarak seçimi kazanmasına neredeyse kesin gözüyle bakılması gereken bir aday. Recep Çebi’nin bu avantajının yanında, dezavantajı ise 2 dönemdir belediye başkanlığı yaptığı için oldukça yıpranmış olması. Bir türlü ilçeyi kurtaramadığı çöp tesisi rakiplerine vermiş olduğu en büyük koz.  Birçok sözünü henüz yerine getirememesi ise çoğu zaman Çebi’nin halkın gözünden düşmesine neden oluyor. Ayrıca bu dönem belediye meclis üyelerinin seçimi birçok vatandaş tarafından eleştiriliyor. İlçenin bir mahallesindeki bir muhtar adayının tüm azalarını akrabaları ve yakın çevresinden seçmesine gelen tepki gibi. Vatandaş muhtar  adayını sosyal medyadan uyarıyor “seçime 1-0 yenik başladın”  Meclis adaylarının seçiminde Recep Çebi’nin de benzer bir strateji uyguladığını görüyorum.
 
Ümit Çebi: “eğer Ümit Başkan Ak Partili olsaydı, bugün hala Araklı Belediye başkanıydı. Belki Büyükşehir belediye başkanı, milletvekili veya bakandı” bir okurumuzun yazdığı bu yoruma katılıyorum. Kendisi seçim kaybettikçe tabanı olan seçmeni kıracak veya gücendirecek tarzda konuşmalar yapmaya başladı. İslam alemine kin ve nefret kusulduğu bir dünyada beka sorunu yoktur manasına gelebilecek hareketlerden uzak durmak gerekiyor. Ümit Başkanın tek avantajı daha önceki belediye başkanlığı döneminde Araklı halkının gönlündeki yeridir. Bu avantajı ona seçimi kazandırır mı? Bilemiyoruz…
 
Hasan Suiçmez: Araklı’da Millet İttifakının adayı gibi gözükse de, partisinin eski ilçe başkanın Ümit Çebi’nin listesinden belediye meclis adayı gösterilmesi kafaları karıştırıyor. Hasan Hoca ilçede yıllarca eğitim camiası içinde bulunmuş, projeleri olan donanımlı bir aday. Aslında ilçeye umut olabilecek yeni bir yüz. Fakat oyu kendi partisi İYİ Parti’den mi, MHP’den mi, CHP’den mi, Saadet Partisi’nden mi yoksa Ak Parti’den mi alacak? Bunu henüz hiç kimse bilemiyor.
 
Hamit Baycan: Kendisi eskiden belde olan Yeşilyurt’un kurucu belediye başkanı. Neredeyse her dönem Araklı’da Ak Parti’den belediye başkan aday adayı oluyordu. Bu dönem Ak Parti yeniden Recep Çebi’yi aday gösterince, Büyük Birlik Partisi’nden aday oldu. Araklı halkının tepki oylarını alması muhtemel. Bu oylar ona seçimi kazandırır mı? Bilemiyoruz…
 
Ali Çavuşoğlu: DSP Millet İttifakına dahil edilmeyince birçok yerde seçime girme kararı aldı. Araklı’nın DSP adayı olarak karşımıza çıkıyor. Ülkede partisinin aldığı oy oranı belli. Kendisi sosyal medya üzerinden projelerini anlatıyor. İlçede yerel seçimlere renk kattığı bir gerçek.
 
Erkan Kolancı: Bağımsız aday bu seçimde tek başına mücadele veriyor. Sokak sokak, mahalle mahalle ilçeyi gezip destek istiyor. Bence bu azmi ile takdir edilecek bir aday. Tepki oylarını alması muhtemel.
 
Ferdi Şahintürk: Böyle bir adayın olduğunu yeni öğrendim. Kendisi BTP’nin Araklı Belediye başkan adayıymış. Hiçbir yerde hakkında yazılı bir metin bulamadım. Hatta fotoğraf olarak sadece partisinin amblemini bulabildim.
 
Seyfullah Aksoy/ Araklı Haber/18.03.2019
AdminAdmin