2024 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvuruları, Ziraat Odalarına herhangi bir ödeme yapmaksızın e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleşmişti. Ürün destekleme ücretleri yıllar içinde enflasyona rağmen değişmediği için vatandaş birkaç yıldır neredeyse aynı destekleme ücretini almaktaydı.
Devlet 2025 yılında hem 2025, hem de 2026 yılının Ziraat Odası aidatını alınca, vatandaş neredeyse aldığından fazlasını odaya vermek zorunda kaldı. Bu durum birçok vatandaşa, yıllardır şaibeli şekilde enflasyon hesabı yapan TÜİK’i hatırlattı. Şimdi vatandaşlar, emekli maaşlarını komik rakamlara düşürenler gibi, il, ilçe Tarım ve Ziraat Odalarının da Tarımı desteklememelerini konuşuyor.
Ziraat Odaları ne iş yapar?
Asıl amacı; tarımsal politikaların genel menfaatlere uygun olarak yürütülmesi amacıyla gerekli çalışmalarda bulunmak, tarımla ilgili görüşlerini Hükümete ve kamuoyuna duyurmak, çiftçilerin hak ve menfaatlerini korumak olan Ziraat odalarının, şimdi aidat ücreti almak dışında hiç bir şey yapmadığını görmekteyiz.
Örneğin: uzun yıllardır üreticinin emeğini korumayan, tarımı desteklemeyen bu Ziraat Odaları gündemden düşmüyor. Her yıl üreticinin fındığını emanete alan ve fındıktan tek kazanan bazı esnafın yaptığını görmek, bu odanı görevleri arasında değil midir?
Giresun’da 300 TL olan fındığın, Araklı’da neden 270 lirada çakıldığını sorgulamak Ziraat Odasının görevidir! Devlet aidat alacaksa üreticiyi desteklemeyen bu Ziraat Odaları ile devam edebilir. Üretici kendi menfaatini korumak için, kendi odasını kurmak isterse de kurar!































