MAHALLELER
Giriş Tarihi : 23-03-2022 16:09   Güncelleme : 23-03-2022 18:17

Bir Müsibet Mi Gerekiyor!

Araklı Çamlıktepe’de 10 vatandaşımızın acısını unutmadan, Değirmencik’de benzer bir senaryoya davetiye çıkartılıyor

Bir Müsibet Mi Gerekiyor!

Araklı Çamlıktepe mahallesinde 18 Haziran 2019 tarihinde yaşanan sel felaketinde 8 kişi hayatını kaybederken 2 kişi de kaybolmuştu. Felaketinin üzerinden 3 yıl geçerken, sel felaketini yaşayanlar o acı dolu günü unutamıyorlar. Benzer bir felaketin habercisi şimdi Araklı Değirmencik Mahallesi’de yapımı devam eden Ayvadere HES projesi. Neredeyse asırlık bir sorun olan Araklı- Dağbaşı yolunun heyelan nedeniyle yıllarca sorun olan Değirmencik bölümünde artık patlamalı 6 metrelik 5 km HES tüneli yapılıyor. Eskilerin “Beyanasoğun sel” dedikleri bu heyelan bölgesi. Yıllarca Araklı -Dağbaşı yolunun nerdeyse her hafta kapanmasına neden oluyordu.


Değirmencik Mahallesinin jeolojik yapısı Karadere’nin doğusundaki dağ kitlesinden kopan heyelanla oluşmuştur. Eskilerin “Beyanasoğun sel” dedikleri bölüm ise eski adı Ağnas olan köyün Başmahallesinin Karadere’ye yakın bölümüdür. Buradaki yol sürekli heyelan nedeniyle kapandığı için, yıllar önce iptal edilerek karşı tarafa alınmıştı. Geçen uzun yılların ardından “Beyanasoğun sel” bölgesinde büyüyen bitki örtüsü ve ağaçlar heyelanı biraz yavaşlattı. Fakat yine de sürekli hareket halindeki bölgede heyelan olayları devam etmektedir. En son mahalle sakinlerinin yaz aylarında Karadere’de yüzdükleri bölüm heyelan nedeniyle tamamen kapanmıştı. Mahallenin yolu ve fındık bahçeleri birkaç yıl önce metrelerce kaymıştı. Tünel yapılan bu bölümden, dağın tepesindeki mahallelice “Hama” diye adlandırılan mevki arasında bulunan alan kayma tehlikesi altındadır. Yani başmahalle isimli bölge tamamen risk altındadır.
18 Haziran 2019 günü Çamlıktepe mahallesinde yaşanan felakette Araklı Belediyesi personeli Ali Abdullah Osmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi personeli Baki Turhan ve DSİ personeli Hasan Çakar ile imam Soner Özbay, Mehmet Cevahir, Helim Köse, Erdoğan Uzun ve Ali Kemal Çoşkuner hayatını kaybederken, mahalle bakkalı Mahmut Köseoğlu (39) ve Cengiz Cevahir (16) sel sularına kapılarak kayboldu. Selde kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları bölgede JAK Timleri, AFAD ekipleri ve uzman köpeklerin katılımları ile 4 ay boyunca aralıklarla sürdü ancak kayıp iki kişinin cansız bedenlerine ulaşılamadı.
Belki de mahalle halkının bu feryadını hafife alıp “nasılsa bu işi kılıfına uydurduk” şeklinde düşünerek çalışmalarını sürdüren Ayvadere HES projesini yapan bu şirket tehlikenin farkında bile değildir. Eğer bir felaket yaşanırsa önce kendilerinin altında kalacakları unutmamalı!
Galiba “Bir müsibet bin nasihatten iyidir” sözü bizim için geçerli değil. Daha Çamlıktepe mahallesinde 18 Haziran 2019 tarihinde yaşanan sel felaketindeki 10 vatandaşımızın acısını unutmadan daha büyüğüne davetiye çıkarmak bize mahsus bir durum olmalı!

Haber:Seyfullah Aksoy/23.03.2022

AdminAdmin