GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-05-2022 15:44

Ayvadere HES Pervane Mahallesini de rahatsız ediyor

Araklı Ayvadere HES'te patlamalar Pervane mahallesini  korkutuyor

Ayvadere HES Pervane Mahallesini de rahatsız ediyor

Ayvadere HES Projesi yüzünden yapılan patlatmalar Pervane Mahallesi’ni korkutuyor.
Trabzon’un Araklı ilçesinde yapımı süren Ayvadere HES ile ilgili sular durulmuyor. Ayvadere HES kapsamında yapılan tünel için dinamit patlatıldığı ve Pervane Mahallesi’ndeki evlerde sallantılara yol açtığı ileri sürüldü. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yusuf Durmuş, “Ayvadere HES’in tünel içinde yaptığı patlatma nedeniyle Pervane Mahallesi'ndeki evler sallanıyor. Vatandaşlar tedirgin. Değirmencik yerleşim yerleri altındaki patlatmalar yapılırsa Değirmencik Mahallesi çok büyük bir felaket yaşayabilir.” dedi. Pervane Mahallesi muhtarı Hüseyin Solmaz ise, “HES’ler sonuçta bir şekilde yapılıyor ama bu tünelleri delerek gitseler. Patlatmaya karşıyız, sarsıyor.” diye konuştu.
Trabzon’un Araklı ilçesinde yapımı süren Ayvadere HES ile ilgili sular durulmuyor. Ayvadere HES projesi kapsamında yapılan tünel için dinamit patlatıldığı ve bu dinamitlerin Pervane Mahallesi’ndeki evlerde sallantılara yol açtığı ileri sürüldü. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yusuf Durmuş, “Pervane köyünden aradılar. Ayvadere HES’in tünel içinde yaptığı patlatma nedeniyle Pervane Mahallesi'ndeki evler sallanıyor. Vatandaşlar tedirgin, böyle devam ederse Değirmencik yerleşim yerleri altındaki patlatmalar yapılırsa Değirmencik Mahallesi çok büyük bir felaket yaşayabilir. İş işten geçmeden herkes bu tehlikeli projeye dur demelidir. Ayrıca iki gündür jandarma tünel bölgesine gelip incelemeler yapıyor. Savcılığa yapmış olduğum şikayet ve suç duyurusu için gereğinin yapılmasını bekliyorum. İşlemiş oldukları suç küçük bir suç değildir, çevre suçu işliyorlar. Can ve mal kaybına sebep olabilecek patlatmaları haber vermeden yapıyorlar. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmamaktadır. Kendi imzaladıkları proje dosyasına göre bu iki suçu maalesef işlemeye devam ediyorlar. Bizler mücadelede yılmadan sonuna kadar devam edeceğiz. Ancak bu sorun sadece Değirmencik Mahallesi'nin değil Araklı'nın Pervane’nin ve diğer mahallelerin sorunudur.” ifadelerini kullandı.
Ankara’da düzenlenen Trabzon Günleri’ne katıldığım için başkentte bulunan Pervane Mahallesi muhtarı Hüseyin Solmaz ise, “Mahallemde olmadığım için şu an yapılan patlatmaların etkisini bilmiyorum. Daha önce yapılan dinamitle patlatma işlemlerini biz Pervane Mahallesi’nde hissetmiştik.  Vatandaş evlerinin sallandığını söylüyordu. HES’ler sonuçta bir şekilde yapılıyor ama bu tünelleri delerek gitseler. Patlatmaya karşıyız, sarsıyor. Değirmencik Mahallesi bayağı heyelanlarla oynamış bir mahalle. Gerçekten sıkıntılı bir mahalle. Patlatmalarda sıkıntı yaşanacağına inanıyorum ama ne derece olur bilmek mümkün değil.” şeklinde konuştu.

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy