MAHALLELER
Giriş Tarihi : 22-03-2022 18:25   Güncelleme : 23-03-2022 14:27

Burada Felaket Olursa Yaralarımızı Sarmaya Gelmeyin!

Çamlıktepe’ye verilen 10 can yetmedi mi? Değirmencik’de bu felaketten daha büyüğünün yaşanmasını mı istiyorsunuz!

Burada Felaket Olursa Yaralarımızı Sarmaya Gelmeyin!

Araklı’da 2019 yılında 10 vatandaşımızın yaşamını yitirdiği HES felaketinden sonra, heyelanların sürdüğü Değirmencik Mahallesi’ne Ayvadere HES için tünel yapımına vatandaşların tepkisi devam ediyor.
Mahalle halkı çalışmaların devam ettiği alana gelerek seslerini duyurmak için açıklama yaptılar. Trabzon Büyükşehir Belediyesi eski meclis üyesi Mehmet Öztürk “Çamlıktepe’den sonra Değirmencik’de felaket yaşandıktan sonra yaralarımızı sarmaya gelmeyin. Kefenlerimizi getirin” dedi.
Trabzon eski Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Öztürk “18 aydır burada süren bu HES çalışması bizim kimyamızı bozdu. 2018 yılında Büyükşehir Belediyesi Meclisinde bu proje ret edilmişti. Konu kapanmıştı. Buradaki vatandaşların HES ile bir problemi yok. Buraya 5 km tünel yapılacak. Tünel Merkezköy’den başlayıp Değirmencik altından geçerek Yoncalı’dan yer yüzüne çıkacak. Değirmencik bölümü komple heyelan bölgesi. Heyelan nedeniyle cami ve evlerde çatlaklar oluşmuş. Kanal tipi planlanan proje sonradan tünele dönüştürülmüş. Dünyanın her yerinde  böyle bir proje için ÇED raporu isteniyor, burada istenmiyor. İşe baştan hileyle başlamışlar. Proje yapılırken hem devlet kurumlarına, hem de burada yaşayan vatandaşlara tuzak kurulmuştur. DSİ benzer bir tünel yapımını az aşağısında burası heyelan bölgesi diyerek iptal ederken, burada çalışmalar devam ediyor. 10 Megavat lık HES de ÇED raqporu istenmiyor diye önce proje onaylanana kadar 9.5 Megavat gösteriyorlar. Sonra 17.5 Megavata çıkarıyorlar. Resmen hukuk hilesi yapılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu her konuda bize destek. Zorluoğlu olmaz diyor. Fakat çalışma yine devam ediyor. Evrakları noksan olmasına rağmen burada çalışmaya devam ediyor. Daha birkaç yıl önce Çamlıktepe Mahallesinde 10 vatandaşımız heyelan kurbanı oldu. 2 vatandaşımızın cesedi hala bulunamadı. İki insanımız hala Karadere’de bizde onlar gibi mi olalım?Felaket yaşandığında buraya yara sarmaya değil, kefenlerimizi sarmaya gelin. Burada bir tane HES e karşı olan mahallelimiz yok. Burada bir sıkıntı var. Lütfen anlayın. Bu tünelin yapıldığı alanın karşısındaki alan daha sağlam  zemine sahip. Neden böyle bir riske giriyorsunuz. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımıza sesimizi ulaştırabiliriz. Bura da yaşayanlar devletini, milletini ve hükümetini seven insanlar. Lütfen artık sesimiz duyun.” Şeklinde açıklamada bulundu.


Değirmencik Mahallesi Muhtarı Tuncay Koçaslan ise “Başvurmadığımız yer kalmadı. Mahallemizin altından 6 metre çapında bir tünel yapılıyor. Biz elektrik üretimine karşı değiliz. Biz mahallemize zarar gelmesin diye alternatiflerimizi sunuyoruz. Risk derecesi daha düşük olan güzergah öneriyoruz. Korktuğumuz tek şey, bu gidişle  gelecekte oluşabilecek heyelanlarla Değirmencik diye bir yer kalmayacak. Trabzon’da alakalı tüm kurumlar burada yaşananlara karşı gibi gözüküyor. Fakat çalışmalar son sürat devam ediyor.


Mahalle sakini Kahraman Alpak “Türkiye’de enerji üretimine karşı olmamız düşünülemez. Yapılan bu çalışma nedeniyle Değirmencik Mahallemiz risk altında olması nedeniyle yetkilileri harekete geçirmeye çalışıyoruz. Eğer bu çalışma neticesinde gerekli teknik incelemeler yapılıp, yaşam alanlarımızda bir tehlikeyle karşılaşılmayacaksa bunu bize bildirmelerini bekliyoruz. Yer altı kaynak sularımız ve yer üstü sularımız dikkate alınmadan böyle bir çalışmaya evet dememiz mümkün değil. Devletin ilgili kurumları harekete geçmesini istiyoruz” seklinde sesini duyurmaya çalıştı.
Haber: Seyfullah Aksoy/22.03.2022

AdminAdmin