GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-04-2021 18:38   Güncelleme : 27-04-2021 18:38

Canciğer Araklılılar

Turnalı Mahallesi’nde yaşayan 5 çocuk sahibi Demirkır çifti, şifayı Erzurum’da buldu.

Canciğer Araklılılar

Trabzon’un Araklı ilçesi Turnalı Mahallesi’nde yaşayan 5 çocuk sahibi Demirkır çifti, şifayı Erzurum’da buldu. Siroz hastalığı ile mücadele eden Kemal Demirkır’ın rahatsızlıkları artınca doktorlar karaciğer nakli olması gerektiğini söyledi. Aynı anda böbrek yetmezliği tanısı da konan Demirkır, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne başvurdu. Operasyona karar verildikten sonra donör olan eşi Şükran Demirkır’dan karaciğer parçası başarıyla Kemal Demirkır’a nakledildi. Merkez Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Kemal Demirkır, tamamen iyileştiğinde ise böbrek nakli operasyonu olacak. Eşi Şükran Demirkır ise böbrek nakli için de şimdiden donör olmak için aday olduğunu söyledi.

Eşime kıyamıyorum

Hastalığını tesadüfen öğrenen Kemal Demirkır, “5 yıl önce ben 130 kiloydum. Tesadüfen kan testi verdiğimde rahatsızlığımı öğrendim. Kilodan dolayı karaciğerimde yağlanma varmış, ben de doktorun dediklerini dikkate almayınca siroza çevirdi. Son 1 seneye kadar da durumum iyiydi. Rahatsızlıklarım artmaya başladı, öyle bir duruma geldim ki nakil gerekti, 43 gün önce de ameliyatı oldum. Bu sırada böbrek yetmezliğim de çıktı. Ama önceliği karaciğere verdiler, tamamen iyileştiğimde de böbrek nakli olmam gerekecek. Ama böbreği eşimden almak istemiyorum, inşallah kadavradan çıkar. Benim için büyük fedakarlık yaptı, ona kıyamıyorum” dedi.
Kıymetini anladım

Eşinin ve sağlığının kıymetini bir kez daha anladığını söyleyen Kemal Demirkır, “Bana can oldu. Onun sadece gönlü değil şimdi ciğeri de bende. Seven sevdiğine versin işte. Yeri geliyor insan evladına yapmıyor ama o benim için çok önemli bir şey yaptı. Şimdi bir an önce iyileşip eşimle çocuklarımla ikinci baharımı yaşamak istiyorum. Sağlığınızın kıymetini bilin, ben eskiden hastane kapısından geçmezdim, kötü alışkanlığım da yoktu ama bu başımıza geldi” diye konuştu.

Yaşayacaksak da öleceksek de beraberiz

Nakil kararı için bir an bile tereddüt etmediğini kaydeden Şükran Demirkır, “Nakil olması gerekiyor dediklerinde ben hem karaciğer hem böbrek nakli gerçekleşsin istedim. Gürkan Hoca ‘ikisini aynı anda kaldıramaz’ deyince önce karaciğer naklini yaptılar. Bir an tereddüt etmeden benden alsınlar dedim. Gerekirse çocuklarım da donör olabilirler. Böbrek nakli için de eğer tutarsa ben şimdiden adayım. Yaşayacaksak da öleceksek de beraberiz. Ameliyata gidene kadar vazgeçme hakkım vardı, eşim de sürekli istersen vazgeçebilirsin dedi. Ama ben bir an için bile vazgeçmedim. Hem Gürkan hoca ve ekibi de bizi ikna etti, onlara güvendik. Onun sözünden de asla çıkmayız. Tüm hastane görevlilerine ve bu hizmetleri bize sunan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı ve Başhekim Prof. Dr. Fuat Gündoğdu’ya binlerce kez teşekkür ediyoruz, bize gözleri gibi baktılar” ifadelerini kullandı.

Göz göre göre ölüme terk etmeyin

Organ bağışının önemine dikkat çeken Şükran Demirkır şunları söyledi; “Çok zor zamanlar geçirdik, sürekli hastane kapılarındaydık. Bunu yaşamayan anlamaz. Herkese acaba donör olur mu diye bakıyorduk, herkes bizim için bir umut kapısıydı. O yüzden herkese sesleniyorum; Organ bağışı birine yeniden can olmak demek. Lütfen bağışta bulunsunlar. Göz göre göre bir insanı ölüme terk etmeyin. Ben yapamadım kıyamadım.”

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy