Kategorilenmemiş
Giriş Tarihi : 06-01-2018 17:21   Güncelleme : 07-01-2018 12:30

Bize Çöpü Mü Reva Görüyorsunuz?

TBMM Çevre Komisyon Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta'nın Araklı'da katı atık bertaraf tesislerini kullanarak 2023 yılına kadar 10 milyar TL gelir elde etmeyi hedeflediklerini söylemesi tepkilere neden oldu.

Bize Çöpü Mü Reva Görüyorsunuz?

Araklılı araştırmacı yazar Mehmet Akif Bal bu konuda sosyal medya hesabından şunları belirtti.

TRABZON ARAKLI SİZİN ÇÖPLÜĞÜNÜZ DEĞİLDİR.
ARAKLI BİZE, YARADANIN YEMYEŞİL EMANETİDİR. 
ARAKLI, SAHİPSİZ DE DEĞİLDİR!
Evvela bunu bilmek lazım.
Trabzon milletvekillerinden biri, Araklı'da bir çöp tesisinin yapılmasına ve bu çöp tesisinden milyarlar kazanılacağına dair beyanatlar vermiş...
Trabzon'daki yerel bir gazetede (4 Ocak 2018 / Kuzey Ekspres) verilen habere konu beyanatlar doğru ise, ben de bu doğrultudaki düşüncelerimi kısaca şu şekilde ifade etmek isterim...
Etkili birileri, Trabzon Araklı'ya yapılması hedeflenen çöp tesisinden milyarlar bekleyen bu yetkili beyefendilere bir şeyler söylesin.. Sürmene Çamburnu'ndaki Kutlular bölgesi; Vahşi Depolama alanı olması ve on yıllardır Trabzon'dan gelen bu vahşi çöpten dolayı, suyuna karışan kir, havasına karışan metan ve yok edilen doğallığı dışında hiç de çok milyar kazanmadı. Durum ortadayken, böylesine methettikleri ve kokulu milyarlar (!) kazandıracak dedikleri bu yeni çöp tesisini Araklı yerine bir süreliğine kendi ilçeleri Vakfıkebir'e yahut Yomra'ya götürmeyi denesinler... Madem bu iş çok para getiren bir iş, Vakfıkebir'i de Yomrayı da bu kokulu gelirden mahrum etmesinler!!! Fakat Vakfikebirliler ve Yomralılar buna ne der? Vakfıkebirli ve Yomralı dostların, Rize ve Trabzon'dan getirilecek çöpten sağlanacak kokulu milyarlara yüz vermeyeceğini ben çok iyi biliyorum... Durum böyleyken, yıllardır Trabzon Çimento Fabrikasına ve taş firmalarına gerekli malzeme için delik deşik edilen ve heyelanlı bölge haline getirilen bu yeşil ve Allahın lütfu olan Araklı coğrafyası, milletin hayır demesine ve hatta hissiyatla bağırmasına rağmen çöple doldurulacak veya çöp tesisi yapılacak bir alan değildir!!! Araplara turizm bölgesi diye takdim edilen bir yer çöp alanı yapılamaz.. Bir de Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Sn. Soylu'nun ısrarlı bir şekilde, Araklı'daki çöp tesisi düşüncelerini ortadan kaldıran tavır ve ifadelerine rağmen.. Şimdi söyleyin bu beyefendilere, Araklıyı bu pis kokulu işlere alet etmesinler... Araklıya bu kadar sarmasınlar. Çöp denilince akıllarına Araklı gelmesin. İktidara şartsız şurtsuz destek veren, Trabzon'un seçmen ve Beşeri potansiyel anlamlarında en kalabalık ikinci ilçesi olan ve hatta kendisine 1 milletvekili kontenjanı bile verilmeyen (belki de çok görülen) Araklı'nın hediyesi ve bu desteğin karşılığı çöplük olmak değildir! Gitsinler, Araklının başka problemlerini çözsünler.. Yılda bir defa özlemle gittiğim ata toprağımda pis koku duymak ve pis görüntü görmek istemiyorum. Kokulu milyarları ise hiç istemiyorum... Bir de sizlerin, bu milletin vekili ve milletin seçtiği isimler olduğunuzu, bununla birlikte millete rağmen iş yapmaması gereken bir mesleğin mensubu olduğunuzu hususen hatırlatmak isterim... Özellikle de şu seçim arefesinde.

NOT:
4 Ocak 2018 Tarihli Kuzey Ekspres Gazetesi'ndeki Haberin, Araklı İle İlgili Kısmı Şöyle:

"Trabzon’un Araklı ilçesinde yapılacağı iddia edilen katı atık tesislerine ilişkin ise Muhammet Balta, “Yerel yönetimlere bu konuda destek vermeniz gerekiyor. Katı atık yapıldıktan sonra denizlerimiz, yeşil alanlarımız temizlenmeye başlıyor. Sürmene’deki depolama sahasının ekonomik bir ömrü var. Bu zamanı doldurmadan önce Trabzon’da bir alternatif bulmamız lazım. Herkes bir şey söyleyecek, kimse bu işi kabul etmiyor. Hamburg’da şehir merkezinde katı atık tesisleri var. Sıfır hata ile yani zehirli gazların bırakılmadan enerji üretilen bir tesisleri var. Aynı şekilde Trabzon büyükşehir belediyemiz bu çalışmayı bilim adamlarına yaptırmış ve alternatif saha Araklı’da görünüyor. Sorumluluk alacak kişilerin bir araya gelerek kısa süre içinde bir karar alınması lazım” diyor.

Mehmet Akif Bal
Araştırmacı-Yazar
6 Ocak 2018

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy