SPOR
Giriş Tarihi : 17-04-2020 13:48   Güncelleme : 17-04-2020 14:02

Gol yemeden kazanılan kupa!

Efsane yıllar… 70’lerin ikinci yarısı. Kazım’ın dediği gibi Trabzonspor en güçlüleri yenen bir hayali kahraman gibi ülke ve Avrupa futbolunda kök söktürüyor. İşte o yıllarda şehrin uzun saçlı mert çocukları öyle bir kupa kazanıyorlar ki; bunu başarırlarken kalelerinde bir gol dahi görmüyorlar. 1977-1978 sezonunda kazanılan Türkiye Kupası’nı sizler için kaleme aldık.

Gol yemeden kazanılan kupa!

Efsane yıllar… 70’lerin ikinci yarısı. Kazım’ın dediği gibi Trabzonspor en güçlüleri yenen bir hayali kahraman gibi ülke ve Avrupa futbolunda kök söktürüyor. İşte o yıllarda şehrin uzun saçlı mert çocukları öyle bir kupa kazanıyorlar ki; bunu başarırlarken kalelerinde bir gol dahi görmüyorlar. 1977-1978 sezonunda kazanılan Türkiye Kupası’nı sizler için kaleme aldık.

Trabzonspor 1976-1977 sezonunda üst üste ikinci kez Lig şampiyonluğu sevinci yaşadı. Bunun yanı sıra Türkiye Kupası’nı ilk defa müzesine götüren Bordo-Mavili ekip Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı da üst üste ikinci kez kazandı. Altın sezonunu yaşayan camia bir sonraki sezona kadrosundaki as oyuncuları korumanın yanında Necdet Ergün, Mehmet Ekşi ve Orhan Akyüz transferlerini yaparak daha da güçlendi.

1977-1978 sezonuna tarihinin en iyi kadrolarından biri ile başlayan Trabzonspor beklenmedik puan kayıplarıyla lige kötü bir başlangıç yaptı. Şampiyon Kulüpler Kupası birinci turunda Danimarka’nın Boldklubben 1903 takımıyla oynadığı ilk maçı kendi sahasında 1-0 kazanan Trabzonspor rövanş karşılaşmasını 2-0 kaybedip elenince Avrupa defteri de erkenden kapanmış oldu. Tüm bunların üstüne Danimarka’da oynanan maçta çıkan olaylar sonucunda Trabzonspor’a Avrupa’dan bir yıl men cezası da gelince camianın üstündeki kara bulutlar bir türlü kalkmadı.

Teknik Direktör Ahmet Suat Özyazıcı kriz anlarını iyi yönetmesiyle bilinen bir hocadır. Avrupa defterinin kapanmasının yanında bir sonraki yıl Avrupa kupalarına gidilemeyecek olması oyuncularının moralini bir hayli bozsa da Özyazıcı oyuncularının lige odaklanmasını sağlar. Trabzonspor geçmiş yıllarda olduğu gibi seri galibiyetler almaya başlar ve lig maratonuna ilk yarının sonunda dâhil olur. Devreyi Fenerbahçe’nin iki puan arkasında ligi ikinci sırada tamamlar.

Sezonun ikinci yarısında Trabzonspor’u lig maratonun dışında Türkiye Kupası maçları da beklemektedir. 1977-1978 sezonunda oynanan Türkiye Kupası’na 16 amatör ve 73 profesyonel takım katılmıştır. O dönem statü gereği bir önceki yılın kupa şampiyonu olan takım turnuvaya bir sonraki yılda çeyrek finalde dâhil olur. 8 Mart 1978 tarihinde çeyrek finale kalan Adana Demirspor, Ankaragücü, Bursaspor, Fenerbahçe, Galatasaray, Kayserispor, Zonguldakspor takımlarının yanına önceki yılın şampiyonu Trabzonspor’da eklenerek kura çekimi yapılmıştır.

Çekilen kura sonucunda Trabzonspor’un rakibi Zonguldakspor olur. Kura çekiminde açıklamalarda bulunan Fenerbahçe Başkanı Faruk Ilgaz “ligde ilk iki sırayı paylaştığımız Trabzonspor ile finalde oynamak istiyoruz” demiştir. Trabzonspor temsilcisi Temel Çağlayan ise “Kurada herhangi bir tercihimiz yoktur, Zonguldakspor hemşeri bir takımımızdır ve tur atlamamız zor olmayacaktır” açıklamalarında bulunurken, “Finalde kendimizi Fenerbahçe’ye hazırlıyoruz” ifadeleriyle sözlerini tamamlamıştır.

Lig maratonunda ise özellikle dış saha maçlarında Trabzonspor hakem hatalarına maruz kalmıştır. Ali Kemal Denizci’nin hakem hatalarından isyan edip kramponlarını çıkardığı ve oturma eylemi yaptığı meşhur olay da bu arada gerçekleşmiştir. Ahmet Suat Özyazıcı ise hakem hataları sonucunda yaptığı açıklamada; “Avrupa kupalarına katılamayacağımız için şampiyon olmamız istenmiyor” söyleminde bulunmuştur.

Tüm bu gelişmelerin yanında Türkiye Kupası çeyrek final ilk karşılaşması için Zonguldakspor deplasmanına giden Trabzonspor 15 Mart tarihinde saat 14.45’de başlayan karşılaşmada rakibi ile 0-0 berabere kalarak tur için avantajlı skor elde etmiştir. Rövanş karşılaşması için taraflar iki hafta sonra Trabzon Şehir Stadyumu’nda bir kez daha bir araya gelirler. İlk yarının son anlarında uzun bir sakatlık döneminden sonra kadroya dâhil olan Serdar Bali’nin attığı pas ile topla buluşan Ali Kemal Denizci’nin düzgün vuruşu ağlarla buluşuyor ve Bordo-Mavili ekip 1-0 öne geçiyordu. İkinci yarıda da Cemil Usta’nın ortasına düzgün ve sert bir kafa vuruşu yapan Mehmet Ekşi farkı ikiye çıkarıyordu. Karşılaşmada başka gol olmadı ve Trabzonspor rakibini 2-0 yenerek adını yarı finale yazdırıyordu. Kupanın diğer maçlarında ise hem Fenerbahçe hem de Galatasaray rakiplerine eleniyor yarı finale Trabzonspor’un yanında Adana Demirspor, Bursaspor ve Kayserispor kalıyordu.

Yarı finalde Trabzonspor’un rakibi Bursaspor olmuştu. Eşleşmenin ilk ayağı 12 Nisan tarihinde Bursa Atatürk Stadı’nda oynandı. Zonguldakspor karşılaşması gibi kontrollü bir oyun oynayan Trabzonspor bu maçı da 0-0 berabere tamamlayıp avantaj sağladı. Maç sonunda Özyazıcı, “Çok iyi oynadığımızı söyleyemem ancak iki ayaklı karşılaşmalarda deplasmanda gol yememek oldukça önemli. Bursa’da hava gayet iyi ama zeminin balçık gibi olmasına da anlam veremedim” demiştir. 26 Nisan tarihinde Trabzon Şehir Stadı’nda hakem İhsan Türe’nin düdüğüyle başlayan rövanş karşılaşmasında Trabzonspor ilk yarıda adeta gol kaçırma yarışına girdi. Sekiz dokuz net pozisyonu cömertçe harcayan Trabzonspor soyunma odasına 0-0 beraberlikle girdi. İkinci yarıda baskılı oyununu devam ettiren Karadeniz Fırtınası golü de elli beşinci dakikada buldu. Orhan Akyüz’ün pası ile ceza sahasına giren Cengiz Akçay sert bir vuruşla topu Bursaspor filelerine gönderdi. Karşılaşmada başka gol olmadı ve Trabzonspor rakibini 1-0 yenerek üst üste dördüncü kez Türkiye Kupası’nda finale yükseldi. Maç sonunda Ahmet Suat Özyazıcı şunları söylemişti: “1975, 1976, 1977 ve 1978… Üst üste dördüncü kez finale yükseldik. Finalde iyi futbolumuzu sürdürüp kupayı geçen yıl olduğu gibi müzemize götüreceğiz.”

Çeyrek ve yarı final maçlarının aksine finalin ilk ayağı Trabzon’daydı. 10 Mayıs 1978 tarihinde saatler 16.00’yı gösterirken karşılaşma başladı. Trabzonspor karşılaşmaya Şenol Güneş-Turgay Semercioğlu-Necati Özçağlayan-Kadir Özcan-Cemil Usta-Mehmet Ekşi-Galip Değerli-Orhan Akyüz-Serdar Bali-Ali Kemal Denizci-Cengiz Akçay on biriyle çıktı.

İlk maçta işi bitirmek isteyen Trabzonspor maça çok hızlı girdi. Maçın santrasını yapan Serdar Bali topu Orhan Akyüz’e attı. Orhan da sağ kanattan atağa kalkan Ali Kemal’in önüne bıraktı. Hızla ceza sahasına giren Ali Kemal çok sert vurdu ve topu rakip takımın filelerine gönderdi. Trabzonspor santra ile golü bularak daha birinci dakikada 1-0 öne geçti.

Karşılaşmaya müthiş bir başlangıç yapan Trabzonspor üç ve beşinci dakikalarda da mutlak gol pozisyonlarından yararlanamadı. Maçın daha başında Trabzonspor atakları karşısında neye uğradığını şaşıran Adana Demirspor’lu oyuncular kendi sahalarından ileri gidemiyorlardı. On ikinci dakikada Trabzonspor’un ikinci golü geldi. Orhan’ın sağ kanattan yaptığı ortaya Mehmet Ekşi kaleciden önce davranarak kafa vuruşunu yaptı ve topu ağlara gönderdi. İlk yarı da bu skorla bitti.

İkinci yarıda Trabzonspor atakları durmadan devam ediyordu. Direkten dönen toplar, kaçan pozisyonlar maçın son dakikasına kadar devam etti. Maç artık bu skorla bitecek derken Trabzonspor son dakikada penaltı kazandı. Topun başına Kaptan Cemil geçti. Yaptığı vuruşla topu üçüncü kez Adana Demirspor filelerine gönderdi ve karşılaşma da bu skorla tamamlandı. İ

lk maçta alınan 3-0’lık galibiyet ile Trabzonspor kupanın ucundan çok sıkı tutmuştu. Maçtan sonra Özyazıcı; “Aldığımız 3-0’lık galibiyet Trabzonspor’un kupayı kazanmasına yetecektir. Böylece ligi bu sene kaptırdığımız Fenerbahçe ile Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda hesaplaşma fırsatı bulacağız” açıklamalarında bulunarak rakibine de şimdiden gözdağı veriyordu.

Türkiye Kupası finalinin rövanş maçı iki hafta sonra Adana Şehir Stadyumu’nda hakem İhsan Türe’nin çaldığı düdükle başladı. İlk karşılaşmada oynayan Galip Değerli ve Ali Kemal’in yerine bu karşılaşmada Ahmet Ceyhan ve Yaşar Alemdaroğlu on birde başladı. İki takımın karşılıklı ataklarıyla geçilen ilk yarıda gol sesi çıkmadı. İkinci yarıya Ahmet Ceyhan-Galip Değerli değişikliğiyle başlayan Trabzonspor kontrollü oyununa devam etti. Karşılaşmanın 67. dakikasında Adana Demirspor oyuncusu Hüseyin’in şutuna Kadir elle hamle yapınca hakem penaltı noktasını gösterdi. Kullanılan penaltı atışı üstten dışarı çıktı. Karşılaşmanın kalan süresinde gol sesi çıkmayınca başladığı skorla bitti ve Trabzonspor geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye Kupası’nın sahibi oldu. Kupayı kazanmanın yanında oynadığı maçlarda bir gol bile yemeyen Trabzonspor daha önce eşi benzeri görülmemiş bir başarı elde etmiş oldu.

Trabzonspor Kulübü Başkanı Şamil Ekinci yaptığı açıklamada; “Trabzonspor geride bırakmaya hazırlandığımız bu sezonda Türkiye Kupası’nı ikinci kez kazanarak başarılarına bir yenisini daha eklemiştir. Bu kupayı kazanarak Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı oynama şansını da elde ettiğimiz için ayrı bir sevinç duyuyoruz. Trabzonspor’u başarıdan başarıya götüren futbolcularımız kupayı kazanarak yeni bir başarının sahibi oldular. Oyuncularımı tebrik ediyorum” ifadelerini kullanmıştır. Teknik Direktör Ahmet Suat Özyazıcı da şunları söylemiştir: “Trabzonspor, Türkiye Kupası’nı üst üste ikinci kez kazanarak kupaya ambargo koymuştur. Bu yıl kazandığımız bu kupanın anlamı da bir başka. Kaybettiğimiz lig şampiyonluğunu bu kupayı alarak az da olsa unutmaya çalıştık. Üç yıldır finali İstanbul takımlarıyla oynuyorduk bu yıl ise hepsi erken elendiler. Fakat finali onlardan biri ile oynasak da sonuç değişmeyecekti. Kupayı yine biz kazanacaktık. Bu arada kupayı kazanırken bir gol bile yemedik… Şimdi Türkiye Kupası’nın sahibi olarak gözümüzü Cumhurbaşkanlığı Kupası’na diktik.”

Trabzonspor kupayı kaldırdıktan dört gün sonra ligin son hafta karşılaşması için İnönü Stadı’nda lig şampiyonu Fenerbahçe ile karşı karşıya gelir ve maçı 61. dakikada Ahmet Ceyhan’ın attığı gol ile 0-1 kazanarak sezonu Fenerbahçe’nin bir puan arkasında ikinci sırada tamamlar. Bu karşılaşmanın sonucunda ise gazeteler şu başlığı atmıştır: “Trabzonspor, Fenerbahçe’ye şampiyonluğu zehir etti.”

Bu karşılaşmadan onbir gün sonra Başbakanlık Kupası maçında Adana Demirspor’u 2-1 yenen Trabzonspor sezonun ikinci kupasını da kazanır. Beş gün sonra da Cumhurbaşkanlığı Kupası maçı için Ankara 19 Mayıs Stadı’nda Fenerbahçe ile karşı karşıya gelen Trabzonspor maçın elli üçüncü dakikasında Yaşar Alemdaroğlu’nun golü ile karşılaşmayı 0-1 kazanır ve bu kupayı üst üste üçüncü kez müzesine götürür ve sezonu üç kupa ile kapatır…

Sezon sonuna ise Özyazıcı’nın sözleri damgasını vurur: “Ligi kaybettik ancak hem ligin son haftasında hem de Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda aldığımız bu galibiyetler ile Trabzonspor’un büyüklüğünü bir kez daha ispatladık. Her iki maçta da verdiğimiz futbol dersini Fenerbahçe’nin kolay kolay unutacağını sanmıyorum.”

Mart 2020, Trabzonspor Dergisi, Sayı 172

Kaynak: Trabzonspor.ort.tr

Mehmet Öztürk

Mehmet ÖztürkMehmet Öztürk