13 Ocak Galandar (Galandaris) Geleneği

Eski kocakarı hesabına göre Ocak ayının 13’ünü 14 bağlayan gece Galandar gecesidir.

KÜLTÜR - SANAT - 13-01-2020 17:24 7415 kez okundu.

 13 Ocak Galandar (Galandaris) Geleneği

Rumi Takvime göre her yılın ocak ayının 13.cü gününü 14.güne bağlayan gecede kutlanır. Rumi takvime göre Ocak yani Galandar ayının başlangıcıdır. Galandar Galandaris Rumlardan kalma Ermeni Bayramıdır.

 İnsanlarımızın yöresel olarak bir çok gelenek örf ve adetleri vardır hiç şüphesiz işte buradan baktığımız zaman Karadeniz bölgesinin öz geleneği olan ve unutulmaya yüz tutan Galandar günümüz bugün ve bu gece memleketimizde gençlerimiz tarafından her yeni yılın on üçüncü gününde köylerimizde yaşatılır.

Karadeniz bölgesinin örf adet ve geleneklerinden biri olan Galandar bir eğlencedir nasıl kutlanır sorusu ise köyler de gençlerin arasında bir birliktelikle başlarına tül çorap geçirmeleri yada yüzlerini boyamaları başlarına fes foter benzeri şeyler takmaları hiç kullanmadıkları eşyaları giymeleri, elbiseler yamalı yırtık veya ters giymeleri dikkatleri dağıtarak ses tonlarını tanınmamak için değiştirmeleridir. Ve gruplar halinde köyde yaşayan komşularının kapılarını çalmaları kapıyı açan ev sahibine torbayı atmaları ve yiyecek ve içecek türü şeylerin konulmasını istemeleri, verilmemesi durumunda ise kavga eder gibi gürültü yaparak ve sonrasında başka komşuları kapısını çalmalarıdır.

Toplanan yiyeceklerle arkadaşların kendi aralarında bir eğlence düzenleyerek kemençe ve kaval eşliğinde horon oynayarak karşılıklı atma türkü atarak sabahlamaları ve bu nevaleleri de gönüllerince şakalaşarak bitirmeleridir. Cocukluk yıllarına rastlayanların hatırladığı heyecanla beklediği bir adettir Galandar. 

Eski kocakarı hesabına göre ayların isimleri:

Ocak = Galandar

Şubat= Küçük Ayı

Mart= Mart

Nisan= Abril Ayı

Mayıs= Mayıs

Haziran= Kiraz Ayı

Temmuz= Çürük Ayı

Ağustos= Ağustos

Eylül= İstavrit Ayı

Ekim= koç Ayı

Kasım= Üzüm Ayı

Aralık= Sığırgoyan Ayı 

Advert
DİĞER HABERLER
İstanbul Araklılılar Derneği Yeniden Sosyal Faaliyetlere Başlıyor

İstanbul Araklılılar Derneği Yeniden Sosyal Faaliyetlere Başlıyor

06-06-2022 - KÜLTÜR - SANAT

Başkent Ankara Millet Bahçesi’nde Trabzon rüzgarı esti

Başkent Ankara Millet Bahçesi’nde Trabzon rüzgarı esti

29-05-2022 - KÜLTÜR - SANAT