DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Advert
İsmail Hakkı Feyzioğlu
İsmail Hakkı Feyzioğlu
Giriş Tarihi : 27-07-2018 22:59

“FACEBOOK...” TUZAKLARI

     

                 Yazıya başlarken, “bunları zaten biliyorum” diye düşünüp, devamını okumamazlık etmeyiniz. Bizler için “çok önemli” bilgiler olduğunu hatırlatıyor,  yazıya başlıyorum.

 

                 Dindar kızlar Facebook, Twitter, Whatsapp, Viber gibi sosyal iletişim ağlarında, profil resimlerini Ronaldo, Kıvanç Tatlıtuğ, Sami Yusuf gibi erkek resimleri ile donatıyorlar. Halbuki erkeklerin hiçbiri profillerini, kadın resimleri ile donatmıyorlar. Amacım tenkit etmek değil, sorgulama yapmamızı sağlamak... “İlk aşkım babam, ikincisi kocam olsun” diyen genç kızlar neden önüne çıkan her mankeni benimseyip profillerine koyarlar. Bu garip bir hal değimli sizce de?

 

                Genç kızlar poz poz fotoğraflarını sosyal ağlarda paylaştıkça kısmetleri kapanıyor. Bekar erkekler bu konudan şikayetçiler. ”Tam evlenmeye niyet ettim ki, Facebook’ta resmini gördüm, vazgeçtim” diyen erkek sayısı az değil. Çünkü erkek diyor ki: “Bu fotoğrafı ben görüyorsam herkes görüyor. Bu kızda ki rahatlık ne”?

 

                 Kişinin kim olduğunu gösteren 1-2 fotoğraf gerekli olabilir ama özellikle tesettürlü bir genç kızın “film aktristi” gibi “kare kare fotoğraflarını, en güzel gülüşünü, en çekici halini, en hoş fotoğrafını, en mayhoş bakışını…” herkese sunması pek doğru gelmiyor bana. Çünkü bugünün gençleri, yarının büyükleri olacaklar. En nihayetinde bir yuva kuracaklar.  Pekala biliyoruz ki günümüz iletişim sisteminde hiçbir veri kaybolmuyor. Yarın belli bir mevkiye geldiğimizde, “dün hoşlanarak paylaştığımız ama bugün hoşlanmayacağımız” şeyler karşımıza çıkabilir.

 

           Özellikle devlet kademesinde yarın önemli bir mevkiye geldiğimizde, istediklerini bize yaptıramayanlar güçler bize  geçmişimizle şantaj yaparak istediğini  yaptıramayacağı ne malum. Çünkü bugün Facebook Instagram, Whatsapp  Amerikalıların, Vodafone İngilizlerin, Viber Japonların vs. Bunlar bu hizmetleri babalarının hayrına mı yapıyorlar. Yarının verilerini bugünden hazırlıyorlar. Sildiğimizi sandığımız verilerimiz aslında sanal ortamda silinmiyor. Bunu pekala biliyoruz.  Yeri ve zamanı geldiğinde, o gizli sandığımız paylaşımlarımız bir gür karşımıza çıkagelecek. Kullanalım ama bilinçli kullanalım.  Özelimiz, özelde kalsın!

 

                 Arkadaşlık siteleri başta olmak üzere internet tuzaklarla dolu. İnternette tanışıp başına bela gelenlerin haberleri pek eksik olmuyor. Sosyal medya iletişiminde özel fotoğraflar, belgeler vs. E-posta yolu ile iletilmeli diye düşünüyorum. Teknoloji ile iletişime pek çok sebepten dolayı mesafeli durmalıyız. Çünkü, zaman kaybına sebep oluyor.

 

                  İnternet ile birlikte sosyal ağların hayatımıza girdiğinden beri, pek çok değerimiz tepetaklak oldu. Eskiden mutluluk kimsenin gözüne sokulmaz, mutsuz olanlar düşünülerek daha dikkatli hareket edilirdi. Hatta Anadolu’da (güneşin doğduğu yer) Karı-Koca’lar bırakın el ele yürümeyi, dışarıda yan yana yürümez, kadın kocasını bir adım arkadan takip ederdi. Bu değersizlik anlamında değil. Şöyle ki; Savaş sırasında kocası cephede olan, kocası şehit olan, kocasından haber alamayan hanımlar, karı kocaları el ele, kol kola görüp üzülmesinler diye, yan yana yürümeye çekinirlermiş. Ne kadar ince bir davranış. Bizler bugün ne yapıyoruz???  Ben  buna taraf değilim. Bizim kültürümüzde bu yok değerli okuyucum. Bizi geçmişimizden koparmaya çalışanların değirmenine su taşımayalım.

 

                   Günümüzde o kadar bencil olduk ki, “olanı var, olmayanı var” diye düşünmüyoruz. Her mutlu anımızı insanlara göstermekten çekinmiyoruz. Söz, nişan, düğün, bebek, yemek, sofra, aile, sohbet… Fotoğraflarımızı görmek isteyenlere mütevazı bir şekilde e-posta ile gönderebilirken, nedense sanki madalya takacaklar gibi, daha çok kişinin görmesini sağlamak için  Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda sergilemeyi tercih ediyoruz.

 

                   Paylaştığımız mutluluk fotoğrafı birilerinin üzülmesine sebep olabilir. Mesela evlat hasretinden yanan, çocuğu olmayan bir arkadaşınız, paylaştığınız çocuğunuzun poz poz fotoğraflarını gördükçe üzülür, derdi depreşir. Sizin mutlulukla baktığınız fotoğrafa o, “bir evlada sahip olamadım” diye ağlıyor olabilir. Ya da evlenmeyi çok isteyen bir arkadaşınızın, paylaştığınız  nişan, düğün ya da el ele çekilmiş fotoğrafınızı her gördükçe üzülüyor olabilir. Sizin mutluluğunuzu kıskanmasa bile, ona sürekli kendi yalnızlığını hatırlatmanın iyi bir tarafı yok. Yani mutluluğumuzun birilerini üzmemesine imtina göstermeliyiz.

 

             Fesat, kıskanç, haset insanların negatif enerjileri mekan tanımaz. Uzakta da olsa, onu kıskandırmışsanız, onun negatif enerjisi sizi gelip bulur, rahatsız eder, nazara uğrarsınız. Bu yüzden hem sanal, hem de gerçek hayatta iyileri üzmemek, kötülerin negatif enerjilerini çekmemek için çok dikkatli olmalıyız. Örnek olay: Orta halli bir mahallede büyüyen bir kız, maddi açıdan zengin biriyle evlenir. Kız, annesini ziyarete gideceği zaman, kocası son model otomobil ile götürür. Arabayı mahalleye sokmaz, annesine yakın bir yerde iner annesine giderdi. Nazara uğramamak, insanları kıskandırmamak için yıllarca böyle yaptı.

 

              Bazı tesettürlü hanımlar, profilinde kendi fotoğrafları yerine çocuklarının fotoğraflarını kullanıyorlar. Ya da çocuklarının fotoğraflarını sürekli paylaşıyorlar. Çocuklarımızı gülerken, uyurken, en sevimli, en masum, en savunmasız hallerini paylaşırken bir sapığın o fotoğrafları kötü emellerine alet edeceğini unutmayalım. Sizin fotoğrafınız, başkalarını tuzağa düşürmek için kullanılması zor bir şey değil. Mesela bir erkek bir kadınla arkadaşlık kurabilmesi için, başka bayanların masum duygularla paylaştığı fotoğrafları kendi profiline, fotoğraf dosyasına ekleyip kendini kadın olarak karşısındaki  bayana tanıtabilir. 1-2 fotoğraf inandırma için belki yeterli olmayabilir. Fakat o bayanın paylaştığı; yerken, gezerken, yüzerken…gibi fotoğraflarını kendi profiline, resim dosyasına ekleyen bir erkek, kendini karşı tarafa bir kadın olarak tanıtıp amaçlarına ulaşması pek zor olmasa gerek. Oldukça tehlikeli durumlar söz konusu…

 

Başkalarının canı çekmesin göz hakkı kalmasın diye, sokakta yiyip içmezdik. Vitrindeki ürünü almazdık. Şimdi ise, yemek daha boğazımızdan geçip midemize düşmeden internete düşüyor. En güzel fotoğraflarımızı, en cazip şekliyle paylaşmaktan çekinmiyor aksine mutlu oluyoruz. Aç olanı var tok olanı var, bekarı var evlisi var, mutlusu var mutsuzu var… var da var. Ne gerek var yiyip içtiğimizi, çoluk çocuğumuzu, eşimizi dostumuzu herkesle paylaşıp belaya davetiye çıkarmamıza. Özelimiz özel kalsın. Nazardan, fesattan, hasetten uzak olsun sevdiklerimiz. Sosyal ağları bilinçli kullanalım, şerre alet olmayalım. “Aman da herkes görsün” derken, başımıza dert almayalım.  Kaynak: Vahdet Gazetesi, Sema Maraşlı, cocukaile.net

 

*********************************************************selam ve dua ile*********************************************************

 

 

 

NAMAZ VAKİTLERİ
ÇOK OKUNANLAR
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Advert
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Genç Araklı Derneği
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
BÜYÜK MARKET Mİ,ESNAF MI?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Genç Araklı Derneği
E-Bülten Kayıt
RÖPORTAJLAR
Selçuk Çebi
Selçuk Çebi
ARŞİV ARAMA