MAHALLELER
Giriş Tarihi : 14-04-2021 18:07   Güncelleme : 15-04-2021 16:06

Vatandaşı Hiçe Sayan Proje Ayvadere Hes!

Sessiz sedasız Araklı Merkezköy’de başlayarak Değirmencik’in 8 km altından geçmesi planlanan tünel ile Kaşıkçı Mevkiine akacak Ayvadere Hes’den bölgede yaşayan vatandaşların habersiz olması kafalarda hala soru işareti !

Vatandaşı Hiçe Sayan Proje Ayvadere Hes!

9 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete sayısında Trabzon Ayvadere  Regülatörü ve HES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı acele kamulaştırma ilanı yayımlamış. Anlaşılıyor ki Merkezköy’de 11, Değirmencik’de 3 parsel sahibi bu kamulaştırma neticesinde arazilerini Ayvadere Hes’e devretmişler. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 17 Eylül 2020 tarihli ve 9547-14 sayılı kararıyla, Araklı Elektrik Üretim ve İnşaat AŞ’ye Ayvadere Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) için, 49 yıl süreli üretim lisansı verdi.
MERKEZKÖY VE DEĞİRMENCİK MAHALLELERİNDE VATANDAŞIN BU PROJEDEN HABERİ VAR MI?
Belli ki iş makinaları dereyi karıştırmaya başlamadan bu mahallelerde yaşayan vatandaşlara bu konuda hiçbir şekilde bilgi verilmemiş. İddialara göre evlerinin ve arazilerinin altından geçecek tünel için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) izni için devlete hiç kimse başvuruda bile bulunmamış.10 MW (Megavat) altında 9 MW olan proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) izni gerekmiyormuş. Yani belli ki yöre insanı yok sayılmış.
SEÇİM OLSA VATANDAŞIN KAPISINDAN AYRILMAYAN ARAKLILI SİYASETÇİLER NEREDELER?
Her seçimde vatandaşın oy verdiği, milletvekili, belediye başkanı seçtiği, il veya ilçe meclis üyesi seçtiği, muhtar seçtiği insanlar neden böyle önemli bir olaydan habersizler? Habersizler mi yoksa…
KONUYA İDEOLOJİK YAKLAŞANLAR VAR MI?
Son zamanlarda ülkemizde sadece muhaliflik olsun diye sadece iktidarı yaralamak için konunun ne olduğuna bakmaksızın eline pankart alanın meydanları doldurduğu insan modeli oluştu. Konu HES olunca iştahı kabaran, bu konudan siyasi rant elde etmek isteyen var mı, yok mu? Bilemiyoruz. Boşuna akan derelerin enerji kaynağına dönüşmesini istemeyecek hiçbir vatansever yoktur. Fakat bunu yaparken doğayı da mahvetmeyi isteyecek de yoktur! Bu nedenle böyle projeler yapılırken bölge halkıyla istişare yapılması gerekir.
SÖZÜN ÖZÜ
Karadere’de HES çalışması başladığında ortaya çıkılmasını, ses yükseltmesini önemsiyoruz. Fakat bunca zaman gizli yürütülen ve etkilenecek insanların bu konudan habersiz bırakılmasına neden olanların “timsah gözyaşları” dökmelerini önemsemiyoruz. Ayıplıyoruz…

Seyfullah Aksoy/Araklı Haber


Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy