GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-03-2020 14:14   Güncelleme : 11-03-2020 14:28

Araklı'da DRAKULA Toplantısı Yapıldı

Trabzon Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Araklı’da gerçekleştirdi. Toplantıda fındık tarlalarına büyük zararlar veren Turunçgil uzun antenli böceği (Drakula) ile mücadele konusu görüşüldü.

Araklı'da DRAKULA Toplantısı Yapıldı

 

Trabzon Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Araklı’da gerçekleştirdi. Toplantıda fındık tarlalarına büyük zararlar veren Turunçgil uzun antenli böceği (Drakula) ile mücadele konusu görüşüldü.

17 ilçenin ziraat odası başkanının katıldığı kurul toplantısından önemi kararlar çıktı Hasan Kozoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıda fındık tarlalarına büyük zararlar veren Turunçgil uzun antenli böceği (Drakula) ile mücadele için bütçe oluşturulması kararı alındı. Yine toplantıda fındığa musallat olan kahverengi kokarca böceği için KTÜ’de ilaç bulan KTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. İsmail Demir ve ekibiyle görüşme kararı alındı.



Trabzon Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Kozoğlu Araklı’da gerçekleştirilen toplantı sonrası yaptığı açıklamada, “Toplantımızda Trabzon’daki zirai durumu ilgilendiren son derece önemli kararlar alındı. İlk ve ortaöğrenim çağındaki çocuklara tarım ve toprak sevgisini kazandırmak için ilçelerde ilgili kurumlarla beraber okullarda eğitim verilmesi yönünde bir çalışmamız olacak. Fidanın toprağa dikimi ve toprağı çocuklarımıza sevdirme amaçlı çalışmalarımıza ilişkin kararlarımız çıktı.” dedi.



Meteoroloji İle Çiftçilere Ortak Eğitim Vereceğiz
Kozoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: “ Zira tarımdan nüfus kopuyor kopmaması için onlarla ilgili projeler üretilmesi yönünde kararlar aldık. Yine köylerde eğitimlere devam ediliyor, fındıkta gübreleme zamanı geldi onlarla alakalı bir takım kararlar aldık. Mevsimsel zararlı ve zararlı hastalık kontrolü için çalışma yapılacak, meteorolojik verilerin paylaşımı için meteoroloji ile çiftçilere ortak eğitim vereceğiz, meteoroloji verilerinin paylaşılmasına ilişkin kararlara da imza attık. Bunun yanı sıra hayvancılıkla ilgili eğitimlerin devamına karar verildi. Maçka’da turunçgil uzun antenli böceği ile mücadele çerçevesinde ilgili il müdürü ile alakalı görüşme yaptık. Alınan karar mücadeleye en etkin ve hızlı bir şekilde devam edileceği yönündedir. Buna ilişkin bir bütçe oluşturduk. Bu bütçe imha edilecek fındık bahçelerinde, alanlarda kullanılacak orda çalıştırılacak olan makine ve ekipmanın giderleri için kullanılacaktır.  Şu anda 100 bin TL’lık bir bütçe oluşturuldu ama sadece ziraat odaları değil diğer paydaş kurumlar da buna destek verecekler. Bütün bunlarla beraber yine fındığa ciddi zararlar veren kahverengi kokarca böceğine KTÜ’den ilaç bulan profesör hocamız ve ekibiyle bir görüşme yapmak onun bizlere bir bilgilendirme yapması için görüşme kararımızı aldık. Hocamızla görüşüp kahverengi kokaca böceği yayılmadan gerekli tedbirleri almak için çalışmalarımızı yürüteceğiz.”

TAKA, 11.03.2020
©  www.araklihaber.net
 

AdminAdmin