TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 08-02-2020 19:49   Güncelleme : 08-02-2020 20:00

Doğalgaz kullanımının altın kuralları!

Uzmanlar bacalı cihaz kullanımında güvenliği tehlikeye atan uygulamalara karşı abonelerini dikkatli olmaya çağırdı.

Doğalgaz kullanımının altın kuralları!

Yetkililer 2019 yılında şofben kaynaklı yaşanan en önemli sorunun uygunsuz baca bağlantısı olduğuna dikkat çekerek "Geçtiğimiz yıllarda uygunsuz baca nedeniyle karşılaştığımız olayların oranı daha yüksekken giderek azaldığını görüyoruz. Ancak yaşanan karbondioksit zehirlenmelerinin yarısına yakını hala onayımız olmadan montajı yapılan bacalı doğalgaz cihazlar nedeniyle meydana geliyor. Bu cihazların atık gaz çıkışının baca yerine doğrudan dış ortama bağlanması büyük risk oluşturuyor. Abonelerimizin buna mutlaka dikkat etmesi gerekiyor" diye ifade ediyorlar.
Uygunsuz baca bağlantısını engelleme konusunda büyük çaba sarf ettiklerine değinen" uzmanlar Burada abonelerimize büyük görev düşüyor. Abonelerimizin ve ailelerinin güvenliği için doğalgaz cihazlarına proje dışı müdahale edilmemesi büyük önem taşıyor. Evinize ya da işyerinize herhangi bir doğalgazlı cihaz taktırmaya karar verdiğinizde ya da bu cihazlarla ilgili bir değişim söz konusu olduğunda lütfen  yetkili kurumla i temasa geçin; burada sizin her türlü sorunuza yanıt verebilecek yetkin bir kadromuz hazır bulunuyor."

BACA VE CİHAZ BAĞLANTI NOKTALARINDA SIZDIRMA RİSKİNE DİKKAT
Uzmanlar  güvenli doğalgaz kullanımı için uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verilerek, baca bağlantı parçalarının ve baca ile cihaz bağlantı noktalarının sızdırma riskine dikkat çekerek  Baca bağlantılarının doğrudan atmosfere verilmemesi, baca sensörlerinin  mutlaka çalışır durumda olması ve bacalı cihaz ile aspiratörün aynı bacaya bağlanmaması gerektiği hatırlatıldı. Hermetik cihaz bağlantı noktalarında gevşeme kaynaklı sızdırma meydana gelebileceği belirtilirken, menfezlerin mutlaka açık şekilde bulunması gerektiği vurgulandı. 

İŞTE GÜVENLİ DOĞALGAZ KULLANIMININ ALTIN KURALLARI
1.       Doğalgaz yakıcı cihazı alırken standartlara uygun olmasına, oksijen yetersizliği meydana geldiğinde kendiliğinden sönen tipte olmasına dikkat edin.
2.       Bacalarınızın bakımını ve temizliğini periyodik olarak her yıl yaptırın.
3.       Kombi, şofben gibi yakıcı cihazınızı bacaya bağlayan atık gaz borusunu periyodik olarak kontrol ettirin.
4.       Yırtılma, delinme gibi deformasyona uğramış atık gaz borularını standartlara uygun malzemelerle yenileyin.
5.       Atık gaz borusu olarak, esnek alüminyum bağlantı malzemesi kullanmaktan kaçının. Bacalı yakıcı cihaz ile baca arasındaki bağlantı, paslanmaz çelik malzeme olmalıdır.
6.       Yakıcı cihazlarınızın bakımını her yıl yetkili servislere yaptırın. Bacalı cihazınızın baca sensörünün çalışıp çalışmadığını yetkili servise mutlaka kontrol ettirin.
7.       Havalandırma menfezlerinizi kesinlikle kapatmayın. Bacalı yakıcı cihazın kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesini sağlayın.
8.  Yetkili kurumun onayı olmadan tesisatlarınıza kesinlikle müdahale etmeyin.
9.       Doğalgaz tesisatlarınıza sertifikalı firmalar aracılığıyla bakım yaptırın. Sertifikalı firmalara www.aksadogalgaz.com.tradresinden ulaşabilirsiniz.
10.   Bacalı cihazların bulunduğu odalarda uyumayın ve mutlaka karbonmonoksit alarm cihazı bulundurun.
11.   Mutfaklarda bacalı cihazların bağlandığı bacalara aspiratör bağlamayın. Banyolarınızda bacalı cihaz kesinlikle kullanmayın.
12.   Yakıcı cihazlarınıza ait esnek bağlantı parçasının sızdırmazlık özelliğini sık sık kontrol edin.
13.   Yakıcı cihazlarınızda; farklı sesler, alev renginde değişiklik, dikkat çeken koku, kullanım düğmelerinde bozukluk veya eksiklik varsa yetkili servisiniz ile iletişime geçin.
14.   Lodoslu havalarda bacalı cihazlarınızı kapatın.
GAZ KOKUSU HİSSETTİĞİNİZDE;
·         Çakmak, kibrit yakmayın.
·         Lamba ve diğer elektrikli cihazları açmayın, kapamayın veya fişten çekmeyin.
·         Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırın.
·         Doğalgaz ile çalışan cihazların ve sayacınızın vanasını kapatın.
·         Kapı zilini kullanmayın ve kullandırmayın.
·         Telefon kullanmayın.
·         Gaz kokusu olan ortamdaki kişileri ortamdan uzaklaştırın.
·         Komşunuzdan veya evinizin dışından  187 Doğalgaz Acil Hattı'nı arayın.

Köksal Hasandayıoğlu  Araklı Haber 08.02.2020

Köksal HasandayıoğluKöksal Hasandayıoğlu