MAHALLELER
Giriş Tarihi : 13-11-2019 21:17   Güncelleme : 14-11-2019 18:10

2019’da Araklı Bildiğiniz Gibi!

Araklı’da yerel seçimden sonra neler değişti diye merak edenlere, 6 ay boyunca edindiğim izlenimlerimi sunuyorum

2019’da Araklı Bildiğiniz Gibi!

Yerel seçimde oyumu kullandıktan sonra ramazan ayında İstanbul’a, bayramdan sonra da tekrar geri dönüp Kasım ayının başına kadar Araklı’da yaşadım. Böylece çocukluğumdan beri kaldığım en uzun süre olan 6 ayı ilçede geçirdim. Olduğum yer ilçe merkezine çok yakın olmasına rağmen değişen hiçbir şey yok.
İLÇEDE SORUNLAR DEVAM EDİYOR
Bizim mahalle Değirmencik’de her zaman olduğu gibi susuzluk tavan yapmış durumda. Oysa bir yıl önce TISKI tarafından yapılan yeni şebekeden en geç 1-2 ay içine suyunuz akacak şeklindeki açıklama sonrası neredeyse mahallenin %80 oranında kısmı su abonesi olmuştu. Biz kocaman bir yaz mevsimini taşıma suyla haftada 1-2 kez akan suyla tamamladık. Su dedimse içilecek değil sadece temizlikte kullanmak için gelen bir suydu. Eğer yağmur yağarsa gelen çamurlu su bile mahallelinin bayramı oldu. İşin en komik yönü ise ara sıra TISKI elemanlarının akmayan suyun sayacını okumaya gelmesiydi. İşini yapmaya çalışan sayaç okuyucularının mahallelinin tepkisini aldığına da şahit olduk.


YOLLAR SU ÇALIŞMASI NEDENİYLE DELİK DEŞİK EDİLMİŞ
Mahalle yolları su çalışmasından önce mükemmel sayılacak derecede iyi durumdaydı. Su çalışması sonrası bozulan yollar olduğu gibi bırakılmış. Asfalt olan yolun bozulan bölümleri bazı yerlerde beton ile doldurulmuş.
ELEKTRİK ŞEBEKESİ BERBAT DURUMDA
Mahallerin birçok yerinde elektrik şebekesi 40 yıl öncesinde yapıldığı gibi duruyor. Trafolar eski, kablolar büyüyen ağaçların altından geçiyor. Birçok yerde odun direkler devrilmiş. Kablolar yerlerde sürünüyor!
TELEKOM ŞEBEKESİ ESKİYİ ARATIYOR
40-50 Yıl önce yapılan TELEKOM un şebekesi bazı yerlerde çalınan kablolar nedeniyle atıl durumda. İnternet başvurusunda bulunanlara, her bölgeye kablo ulaşmasına rağmen hizmet verilemiyor. Çünkü kablolar çalındıktan sonra ekipler abonesi olmayan kabloları bağlamamış. Ekip az ve çoğu deneyimsiz. Kesik hatları tamir edecek eleman olmayınca işin en kolayı müracaat edenlere alt yapı yok cevabı vermek oluyor. Telefon santralının binası hırsızlar tarafından talan edilmiş. Berbat bir durumda hizmet vermeye çalışıyor.
SORUNLARIN CÖZÜMÜ İÇİN GEREKEN GAYRET GÖSTERİLMİYOR.
Mahallerde yeni evler yapılmış. Evler şimdi mecburen araba yollarına yakın yerlere yapılmış. Adamı olanın evinin yolu beton olmuş. Olmayanların ise berbat vaziyette. Çoğu yerlere büyük vasıtalar ulaşamıyor. Yollar çok dar ve bir aracın bile zor geçeceği genişlikte. Belediye hizmeti yeni mahallelere henüz ulaşamamış. Sorunlar mahalleli tarafından halledilmeye çalışılıyor.
TOPLU ULAŞIM SIFIR
İlçede yeni mahallerin neredeyse hiçbirine taksi hariç toplu taşıma aracıyla ulaşım bulunmuyor. Araklı- Bayburt Karayolunun mahallerin olduğu kısımlarına toplu ulaşım şart. En azından yaz mevsiminde Araklı- Kaşıkçı arasında muntazam şekilde çalışan minibüs hattının Pervane Mahallesi’ne kadar uzatılması gerekiyor. Araklı Belediyesi’nin toplu ulaşım için yaptığı sadece her mahalleye bir durak koymak olmuş. Fakat maalesef ulaşım için hiçbir araç bulunmuyor.
Kısaca Araklı’da sorunlar yumak şeklinde devam ediyor. Araklı Belediye Başkanı vatandaşa sadece Cuma ve bayramlarda mesaj , düğünlerde nikah şahidi, cenazede cemaat olarak veya seçimlerde oy istemek için ulaşıyor.

İlçenin sorunlarını yazmaya devam edeceğim…
Seyfullah Aksoy/Araklı Haber/13 Kasım 2019

 

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy