TURİZM
Giriş Tarihi : 11-11-2019 19:17   Güncelleme : 05-06-2020 17:01

Santa Harabeleri Ve Taşköprü Yaylası

Araklı Yanbolu Vadisi istikametinde yaklaşık 50 Km gidilince Dumanlı Köyü (Santa Harabeleri) ve Taşköprü Yaylasına ulaşılıyor.

Santa Harabeleri Ve Taşköprü Yaylası

Santa Harabeleri Gümüşhane ilinin Dumanlı Köyü sınırları içinde yer alıyor. Trabzon’a ve Gümüşhane’ye yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ulaşım için en ideal yol Trabzon – Rize sahil yolundan ayrılan yolu kullanmaktır. Arsin Yanbolu mevkisin de bulunan yol ayrımından sonra yaklaşık 42 kilometre Yanbolu Deresi takip edilirse yol sizi Dumanlı Köyüne yanı Santa Harabelerine götürecektir. Yol genelde asfalt veya beton yoldur. Bazı bölümlerinde henüz bitmeyen ufak tefek çalışmalar vardır. Bu alanlarda bazı bozuk bölümler bulunuyor. Bizim en son dört yıl önce gittiğimizde zorlandığımız berbat yoldan artık eser yoktur. O zamana göre bu yol bugün mükemmel sayılır.

Santa, aslında 7 mahalle ve günümüze ulaşan yaklaşık 300 evden oluşan eski bir madenci kasabası. İlk yerleşimin Orta Çağ’da olduğu düşünülen bu kasaba, 16.-18. yüzyıllar arasında en parlak dönemini geçirmiş. Zamanında 9 mahalle, 1053 hane ve yaklaşık 5000 kişinin yaşamış olduğu Santa’nın her mahallesinde tek kattan oluşan taştan evler, en az bir kilise, kız ve erkeklerin okuyabileceği okullar ve her sokakta çeşme bulunmaktaymış. Ayrıca burada yaşayan halkın tamamı Ortodoks Hıristiyanlardan oluşmaktaymış. 1856 yılında halkının %51i Hıristiyan, kalan %49luk nüfusun ise gizli Hıristiyan olduğu söyleniyor. Madenci, taş ustası ve duvar ustası olan halkının kadınlarının bile  silah taşıyan sert dağlılar olduğu ifade ediliyor. Santa, bir zamanlar Rum çetelerine sığınak da olmuş madenlerin kapanması ve Osmanlı’nın yaşadığı sorunlar nedeniyle 1923 yılında nüfus mübadelesi ile Santa boşaltılmış. Madenler kapatıldıktan sonra burada yaşayanlar Gürcistan, Güney Rusya, Ermenistan ve Yunanistan’a göç ettirilmiştir. Bazıları ise Sürmene, Yomra ve Bayburt’a yerleşmiştir.

Santa Harabelerinin Piştoflu Mahallesi yönünde birkaç kilometre  sonra Taşköprü yaylasına ulaşılıyor. Yol yeni yapılmış betondan ve oldukça iyi. Dumanlı köyü sınırları içerisinde yer alan 2 bin 140 rakımlı Taşköprü Yaylası; temiz havası, bitki örtüsü ve coğrafi yapısıyla doğaseverlerin ilgisini çekiyor. 1461 yılında Trabzon’un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldığı söylenen taş köprü de ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. 

Seyfulllah Aksoy/Araklı Haber

Seyfullah AksoySeyfullah Aksoy