SİYASET
Giriş Tarihi : 21-02-2019 19:44   Güncelleme : 22-02-2019 16:41

Heyecansız Bir Seçim Dönemi

Araklı’da muhtar adaylarındaki yarışın heyecanı bile belediye başkanlığı yarışında göze çarpmıyor.

Heyecansız Bir Seçim Dönemi

Türkiye 31 martta yerel seçime gidiyor. Araklı’da partiler ve ittifakların adayları tamam. Seçim kurullarına aday listeleri verildi ve adaylar sahalarda.Seçim sonuçlarını belirleyen iki önemli gösterge vardır. Bunlardan biri partinin toplum nazarındaki algısı. Diğeri adayın profili ve ekibi.Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile 31 Mart’ta ilk defa yerel yönetimler seçimine gideceğiz. Bu sistemin ilk meyvesi olan ittifaklar yerel yönetimlerde de yasal alt yapısı olmasa da zorunlu olarak kuruldu. Genelde 24 Haziran seçim sonuçlarındaki seçmen eğilimlerine göre yapılan ittifak hesaplarının ne kadar tutacağını, siyasi partilerin tavanda yaptıkları anlaşmaların tabana nasıl yansıyacağını hep beraber göreceğiz.

Araklı’da toplumsal tepkilerden alınan izlenimlere göre Ak Parti’nin Recep Tayyip Erdoğan’ın karizması ile elde ettiği seçim başarıları 31 Mart’ta geçerli olmayabilir. Bu seçimde 2002’den bu yana standartlaşmış  seçim stratejileri de etkili olmaya bilir. Düne kadar Ak Parti’de seçilmek için “Aday olmayı” başarmak yetiyordu. O nedenle aday olmak için etkili kulisler yapılıp değişik pazarlıklarla işler bitiyordu. Şu an Ak Parti’nin Türkiye inde aday belirlemeleri alışıla gelmiş yöntemlerle belirlendi. Fakat bu sefer bir taraftan metal yorgunluğu bir taraftan ekonomik sıkıntı seçmenin gözünü partiden çok aday profillerine dikmesine neden oluyor.


Belki de bu seçimlerde aday olmayı başarmakla seçimin garantilenmesi imkanı kalmayacak. Seçmen adaya bakacak. Bu özellikle iktidar partisinde daha fazla geçerli olacak. Mevcut başkanın tekrar aday gösterildiği Araklı’da bu daha da önem kazanacak. Çünkü sokakta konuşulan vatandaş belediyenin hizmetlerinden pek memnun değil. Belki de başkan Recep Çebi için tekrar aday olması yeterli olmayabilir. Vatandaş önce insani ilişkilerine bakacak. Sonra on yıllık çalışmasına bakacak. Öncelikle seçildiği partisinin taraftarına nasıl davrandığına bakacak. Diğer partilerin seçmenlerine yaklaşımına bakacak. Belediyenin elindeki imkanlarını nasıl paylaşıldığına, etrafında çıkar grubu oluşturup oluşturmadığına bakacak. Elindeki imkanları halka yansıtıp yansıtmadığına bakacak. En önemlisi de yeni dönemde halkın beklentilerine cevap verme kabiliyetine bakacak. Yani Araklı’da 1 Nisan ı tekrar seçimi kazanmak, hiç de öyle göründüğü gibi “çantada keklik” değil. Yaşayıp göreceğiz.

Muhtar adaylarındaki yarışın heyecanı bile belediye başkanlığı yarışında göze çarpmamaktadır. Öyle görünüyor ki muhtarlık yarışı Belediye Başkanlığı seçimlerini gölgede bırakacak. Sizce belediye başkanlığı yarışındaki bu heyecansız durum nasıl izah edilebilir?

Seyfullah Aksoy/Araklı Haber/21.02.2019

AdminAdmin